InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co bude se zoologickou zahradou na Větrovech?

TÁBOR/VĚTROVY - Táborští zastupitelé svým posledním rozhodnutím poslali zoologickou zahradu na Větrovech do patové situace. Nevybrali žádný návrh nové přístupové cesty, která by odvedla dopravu k zoo z uliček místní části Větrovy. Žádnou variantu cesty nechtějí ani Větrovští. Přejí si, aby se zoologická zahrada odstěhovala.

 

Názory obyvatel Větrov shrnula zastupitelka Irena Ravandi z ODS: "Zoo vznikla zvláštním způsobem. Byly tam i podvody s trestním stíháním. Doufali jsme, že s novým majitelem se situace vyřeší, ale došlo ke zhoršení. Dramaticky narostla návštěvnost zoo, proudí tam davy a spousta aut, jen zlomek návštěvníků jede veřejnou dopravou. Navíc zoo plánuje další rozvoj. Navržená cesta problém neřeší. Navíc není jasné, jak by se získaly souhlasy sousedů s navrženou trasou a hlavně, kdo by novou cestu zaplatil? Jako řešení vidíme přesunutí, protože jde na tomto místě o areál s mnoha černými stavbami a v rozporu s územní plánem." Irena Ravandi připomněla, že když obyvatelé Všechova nechtěli věznici, město se za ně postavilo. Stejně jako za Měšické, když nechtěli přes svou čtvrť přístupovou cestu k Motocentru Bratránkových u dálnice. Tam ale zastupitelka s příklady skončila. To, že za odpůrce přeložky Chýnovská - Vožická z Měšic se zastupitelstvo nepostavilo, už nezmínila.

Je zoo Táboru prospěšná?

Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) připomněl, že v říjnu 2017 zastupitelstvo vyjádřilo s provozováním zoo souhlas a rozhodlo se věci v rozporu s legislativou řešit změnou územního plánu. "A první krok teď máme na stole. Máme vybrat trasu, která se začne zpracovávat a konečnou změnu územního plánu teprve dostaneme ke schválení. Navržená trasa přístupové cesty je na pozemcích Tábora a Radimovic u Želče, obec Radimovice souhlasí. Od nejbližších větrovských sídel je navrhovaná cesta oddělená šestimetrovým zeleným pásem. Řešení černých staveb na změnu územního plánu čeká," vyjmenoval starosta.

Místostarostka Michaela Petrová (Jinak!) dodala, že zoologická zahrada je zapojená do programu na záchranu ohrožených druhů zvířat, její existence je ve veřejném zájmu, a proto je třeba řešit napojení, aby auta nejezdila přes Větrovy. "Majitel zoo pan Korec se k budování cesty nestaví moc vstřícně, takže my jsme špatní pro obyvatele Větrov, pro pana Korce taky a kdyby se zoo zrušila, budeme ti špatní pro zbytek Tábora," řekla místostarostka. A zareagovala i na podezření, která zazněla na nedávné besedě s obyvateli Větrov. Někteří se domnívají, že změna územního plánu umožní nahradit jednou zoo lukrativními stavebními pozemky. "Je to přesně obráceně. Výstavba rodinných domů je tam možná podle platného územního plánu teď," řekla Petrová.

Jiří Fišer podotkl, že Tábor 2020 měl podporu zoo ve svém volebním programu. Právě proto, aby na jejích pozemcích nemohla vzniknout obchodní, průmyslová nebo obytná zóna. "Proto je třeba napojení vyřešit," zdůraznil Fišer. Soně Šicnerové z ANO se nelíbí, že by Tábor měl investovat do cesty, kterou budou používat cizí návštěvníci zoo. "Proč by nemohli dojít pěšky z nějakých odstavných parkovišť," navrhla. Ladislav Šedivý (KSČM) podotkl, že nikdy nebude souhlasit, aby se podporovalo cizí podnikání z veřejných zdrojů, tedy aby cestu platil Tábor. Zapochyboval, že je pro Tábor příliv návštěvníků zoo žádoucí. "Města už se začínají turistickému ruchu bránit," narážel na situaci Českého Krumlova. Starosta Pavlík ho ale ujistil, že Tábor o turisty stojí, protože sem přinášejí prosperitu obchodníků, restaurací nebo ubytovatelů. Šedivý ale vynesl další trumf - co prý bude město dělat, jestli se někomu z dětských návštěvníků něco v areálu černých staveb stane?

Čekání na Korce

Jakub Smrčka (Jinak!) řekl, že postrádá jasné slovo od majitele zoo, jak se k budování cesty postaví. "Koupil si černé stavby a věděl o tom, takže by měl být aktivní. Obávám se, že my tu změnou územního plánu umožníme zlegalizovat jeho černé stavby, ale cesty se pak nedočkáme," dodal Smrčka a Irena Ravandi se přidala: "Na besedě s občany zástupce zoo řekl, že jestli žádáme zrušit nynější parkoviště v zoo, tak ať uděláme odstavná parkoviště a zaplatíme kyvadlovou dopravu." Václav Ebert (KSČM) se ozval: "My se tady handrkujeme, tak kde je zástupce zoo?"

Nato se přihlásil o slovo zástupce ředitele zoo Ondřej Chalupa, který celou dobu seděl v publiku v "jámě lvové" - mezi Větrovskými. "Nás ta situace netěší," sdělil a připomněl, že zoo už na jaře zpracovala memorandum, kde se zavazuje vypracovat a projednat projekt cesty a finančně se na ní podílet. Řeč byla minimálně o milionu a půl. "Zoo není výdělečný projekt. Dotuje ji společnost Ekospol," zmínil. Obyvatel Větrov Ladislav Novák ale připomněl, že Větrovští v petici odmítli všechny varianty přístupových cest k zoo. Přáli by si maximálně, aby vznikla vzdálenější odstavná parkoviště a od nich se chodilo pěšky. Podle něj navíc není jisté, že by po nové cestě návštěvníci jezdili. "K zoo na Svatém Kopečku u Olomouce se chodí pěšky 600 metrů a nikomu to nevadí," uvedl Novák. Než se ale problém vyřeší, žádají Větrovští retardéry na všechny křižovatky a odpadkové koše do ulic.

Shoda není ani v koalici

Irena Ravandi pak vyslovila poslední naléhavý apel na kolegy zastupitele: "Větrováci tu sedí a vy jste jejich poslední záchrana. Jsou i jiná řešení než jižní cesta podél lesa. Navíc tu chybí součinnost pana Korce. Má tu stát on." Poté vystoupil Miloš Tuháček (Piráti) a dal najevo, že koalice nebude jednotná. "Oznamuji, že jsem převzal právní zastoupení obyvatel Větrov, proto kvůli střetu zájmů nebudu hlasovat." Starosta Pavlík otevřeně vyzval: "Tak vyložme karty, jestli chceme pomoct nebo škodit!" V tu chvíli už bylo ale jasné, že koalice nemá sílu variantu jižní cesty posunout do procesu schvalování v rámci změny územního plánu.

Petr Havránek a Marek Slabý z Tábora 2020 nebyli přítomni, Miloš Tuháček z Pirátů oznámil, že ruku nezvedne. Hlasů pro se nakonec sešlo jen devět - Štěpána Pavlíka, Michaely Petrové, Václava Klecandy, Olgy Bastlové, Karla Nováka, Martina Maredy, Jiřího Fišera, Radka Kacerovského a Františka Korbela. Důvěru tento postup nezískal ani u koaličních zastupitelů Jana Příbramského a Miloše Tuháčka (Piráti), Jakuba Smrčky (Jinak!) a ani komunisté tentokrát výpomoc neposkytli.

Co bude dál, není jasné. V zoo zůstávají černé stavby a její návštěvníci budou dál jezdit větrovskými ulicemi. Místostarosta Václav Klecanda z Pirátů odstavná parkoviště jako řešení nevidí. Jeden možný pozemek majitelé odmítají prodat a ten, který patří městu, je podle místostarosty příliš malý na to, aby nahradil stávající parkoviště v zoo a sloužil i autobusům. Navíc novela stavebního zákona od příštího roku počítá s tím, že dodatečná legalizace černých staveb má být téměř vyloučená.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Fanda 

    Reagovat

     

    Přesunout ZOO na Všechov!

    Vloženo 23.10.2019 08:59:54

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Co se týče té údajné podpory měšických, tak proti příjezdové cestě k Motocentru téměř nikdo neprotestoval, protože by tudy projelo pouze pár zákazníků Motocentra denně, vlastně se jedná o slepou přípojku. Nevím o nikom, kromě bývalého předsedy samosprávy - který má poblíž domek, komu by toto rozumné řešení vadilo, protože by šlo pouze o jednotky aut. Ale byl to holt (bohužel) předseda. Zato tisícům aut na dálnici (která je zároveň v tomto úseku u Motocentra nezpoplatněným obchvatem Tábora) by se konečně umožnil normální průjezd. To na radnici asi nevědí. A naproti tomu za názor 600 lidí, kteří podepsali petici proti přeložce CH-V, která podle radnice má být dalším obchvatem Tábora na jeho východní části, se nepostaví!!! Tyto kauzy (ZOO, Motocentrum, Všechov, čtvrť Dvorce, přeložka a další) ukazují na dlouhodobou paralýzu táborských zastupitelů a jejich vztah k městu a jeho obyvatelům.

    Vloženo 23.10.2019 07:57:42

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace