Zpěvák Václav Neckář slaví 76. narozeniny: Dostal mrtvici v autě na dálnici při rychlosti 130 km

Václav Neckář je český popový zpěvák a filmový herec, synovec herce Eduarda Dubského, bratr muzikanta Jana Neckáře.
Zdroj: Youtube
Václav Neckář je český popový zpěvák a filmový herec, synovec herce Eduarda Dubského, bratr muzikanta Jana Neckáře.Od roku 1962 působil jako herecký elév v Mosteckém divadle pracujících a od roku 1964 v plzeňském písničkovém divadélku Alfa. V té době začal nahrávat pro Československý rozhlas („Až louky rozkvetou“ ad.). Poté od roku 1965 účinkoval v Divadle Rokoko, kam jej Jiřímu Šaškovi doporučil prof. Miloš Nedbal s tím, že jde o synovce herce Eduarda Dubského, takže bude vhodnou posilou pro divadlo.V letech 1968 až 1970 byl společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členem pěvecké skupiny Golden Kids.Jako herec se proslavil především rolí ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, natočeném na motivy stejnojmenné novely Bohumila Hrabala, ale hrál i hlavní role ve filmech Skřivánci na niti a pohádce Šíleně smutná princezna. Nazpíval písničky k filmům, např. Jak básníci přicházejí o iluze, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo Páni kluci.+ 6 fotek+ 7 fotek

V české muzice patří Václav Neckář ke jménům, která jsou jen stěží nahraditelná. Jeho romantické písničky dostaly do kolen nejedno děvče. Přestože se v 70. letech nad Československem stahovala mračna normalizace, Neckář prožíval vrchol kariéry.

Petra Járková
Petra Járková 23. 10. 2019 08:00

Golden Kids

Společně s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou  jezdili na sklonku 60. let jako skupina Golden Kids z jednoho koncertu na druhý. S Vondráčkovou si stihl zahrát i ve stále oblíbené pohádce Šíleně smutná princezna. Když se rozhádali a rozpadli, Neckář ještě netušil, že za pár let čeká strmý pád i jeho.

Mrtvice

Pražského rodáka postihla v roce 2002 mrtvice. Zpěvák s roztomilým kukučem měl namále. S bratrem Janem Neckářem byl totiž zrovna na cestě do televize. A mrtvice se ozvala v momentě, kdy to za volantem pálil po dálnici 130 kilometrů v hodině.

„Řídil, jel po dálnici 130, bez problémů. Jen po cestě najednou přestal mluvit. Když jsem mu něco říkal, neodpovídal, a když mu zazvonil telefon, podal mi ho, věděl, že nemůže mluvit. Přijel k televizi, normálně zaparkoval, jen nemluvil,“ vzpomínal na kritické chvíle bratr Jan pro deník Blesk. Václav měl strach zastavit, aby se něco nestalo.

„Nebylo mi špatně, nebolela mě hlava, jen mě to tak nějak táhlo doleva,“ dodal Václav, který se o tom, že šlo o mozkovou příhodu, dozvěděl až v nemocnici.

Znovu od začátku

Neckář si tehdy sáhl na dno. Na 500 textů svých skladeb se musel naučit znovu, do toho zapomněl i angličtinu, němčinu a ruštinu. Byl to běh na dlouhou trať, nakonec se mu to však podařilo. Václav Neckář se v roce 2011 vrátil na vrchol písničkou Půlnoční k filmu Alois Nebel. Vznikl k ní dokonce i videoklip, díky kterému se Neckář seznámil s kouzlem internetu. Byl naprosto u vytržení, kolik mu na jeho dílo přišlo pozitivních reakcí.

Smrt manželky

V prosinci 2015 přišla další krutá rána, kdy mu zemřela milovaná manželka Jaroslava. Kromě ledvin se dlouhodobě léčila i se srdcem.

Milovník života

Zpěvák, k jehož nejslavnějším hitům patří skladby jako Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Stín katedrál nebo Mademoiselle Giselle, slaví už 76. narozeniny. A i přes nepřízeň osudu si umí života stále užívat. Přestože zdaleka ne tak často jako dřív, i nadále Neckář vystupuje a kouzlí tak úsměv na tvářích svých věrných fanoušků.

NA SNÍMKY VÁCLAVA NECKÁŘE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články