shop.musicserver.cz
Zrní pracuje na novém albu, přinášíme vám pár horkých novinek ze studia

Zrní pracuje na novém albu, přinášíme vám pár horkých novinek ze studia

Vydáno: 23.10.2019 08:34 v sekci Novinky - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková
Komu se nelení, tomu se Zrní, pardon, zelení. Za poslední dva roky vydali tři desky - elektronickou "Jiskřící", na kterou navazovala "Spící" (zbytkem písní, co se nevešel na předchozí desku a na které se muzikanti chtěli podívat zcela jinou optikou) a živák z jejich dosud největšího koncertu ve Foru Karlín, které před dvěma lety vyprodali.

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
Už za pár dní kapela vyjede na podzimní koncerty související se třicátým výročím od sametové revoluce. Ty mají být vzpomínkou na našeho prvního prezidenta Václava Havla a Zrní je odehraje na místech spojených s jeho osobou. Ještě předtím se ale kladenská formace vydala do studia, aby si pro fanoušky připravila nový materiál. Stejně jako "Jiskřící" vzniká pod producentským vedením Ondřeje Ježka ve spolupráci se slovenským elektronickým mágem Pjonim.

Vypravili jsme se za nimi do pražských Střešovic, abychom zjistili, v jaké fázi příprav je nové (zatím bezejmenné) album, které by mělo vyjít v březnu příštího roku. Potkali jsme se zde s frontmanem Honzou Ungerem (Hudebnicem), houslistou Honzou Fišerem (Fíšou) a baskytaristou Honzou Caithamlem (Caitem).

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
Ve studiu strávili necelých čtrnáct dní pravidelně od deváté ranní do osmé večerní vyjma víkendů. Natáčení zkomplikovalo několik nečekaných okolností. Jonatán se chvílemi střídal s Ježkem, kterého skolila chřipka. Viróza posléze zaútočila i na bubeníka Ondřeje Slavíka. Kytarista Honza Juklík (Jukla) si těsně před nahráváním zlomil ruku, takže nahrával pouze třemi prsty. Proto se podle plánu nestihly dodělat všechny zpěvy a housle.

V čem bude chystaná řadovka jiná oproti "Jiskřící"? "Je to úplně jiný, ale to je přirozený. Jsme v jiným městě, v jiné zemi. Natáčíme úplně jiný písničky. Atmosféricky je to jiný, jsou na něm veselejší, rychlejší, kratší písničky. Textově je koncepční, protože se staví ke společnosti, koncept zvuku se vykrystalizuje až při mixu. Mám přímočarý, politický, nepoetický texty. Bojím se, jestli nejsou příliš na rovinu, příliš na první dobrou," říká Unger a dodává: "Není to ale, že bychom řešili Zemana. Například je tam písnička o vězních svědomí. Ze Člověka v tísni jsem si vzal několik lidí, který jsou někde ve světě právě vězněni za lidsko-právní přečin.O nich je celá písnička. Pak tam je ekologická 'Neposlušnost', která je o mladé generaci a která stojí na větě, kterou Babiš jednou pronesl směrem k jednomu novináři: 'Jseš moc mladej na přemejšlení.' Je to o tom, že mladá generace má jiné vidění světa než ta, co je u moci, a ta to nemůže snést a pochopit."

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
Během naší návštěvy pánové zrovna dotáčeli drobnosti právě u poslední zmiňované písně - pár zpěvů, trochu housle a garmošku, což je ruská harmonika, jejíž zvuk se objevuje i v dalších písních. Není to jediný neobvyklý zvuk, který můžeme na nahrávce slyšet. Objeví se i pistole, respektive bubínek od starého revolveru. Sám Ježek doufá, že tam bude hodně flétniček. "Nejdřív jsem je nesnášel, a teď se mi to začíná perverzně líbit."

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
V čem vidí skupina Ježkův přínos? "Ondra je pro nás důležitá instance, která se ozve, když se opakujeme nebo když jsme příliš. Nejzábavnější jsou věci, který se dějou neplánovaně, úplně se to přebourá a nahraje se to v prvotní euforii," vysvětluje Unger.

A jak vidí spolupráci s kapelou producent? "Jsou pracovití a dobře se škádlej. Ze začátku jsem se vrtal v jejich připraveném materiálu míň, ale pak se do toho opřel Jonatán, který se zasekl na nějakým rytmu, kdy mu to přišlo jako devadesátkový. A skončilo to tak, že tam je ještě víc devadesátkových rytmů, ale úplně jiných," popisuje.

Aktuálně má Zrní natočených 14 písní, ale některou budou muset odebrat. Jsou totiž limitováni 44 minutami z důvodu vinylové verze. Na to, jak bude album znít, si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat, z dosud slyšených ukázek lze ale hádat, že to bude tradičně povedené.

NÁZORY
  • !!! (Jarek, 23.10.2019 11:11) Reagovat

    Tato kapela už roky všechny odpuzuje svým stupidním názvem. O to horší je, že je to jinak výborná kapela, ale ten idiotský název, přes ten jsem se ještě nepřenesl.

    • Re: !!! (Zbyněk, 23.10.2019 14:42) Reagovat

      Víš vůbec proč se tak jmenují,když to odsuzujes???

      • Re: !!! (:D, 23.10.2019 17:34) Reagovat

        každej ví, proč se ta kapela tak jmenuje, a stejně je ten název extreme stupid !!!

    • Re: !!! (p.Ondrash, 23.10.2019 15:58) Reagovat

      Ani snad nechci vědět kolik ti je, možná ale ti jen zrní v hlavě..

      • Re: !!! (Zbyněk, 23.10.2019 17:00) Reagovat

        Styl tvého vyjadřování ve mě vzbuzuje smích a zároveň lítost....až mi z toho zrní :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Rozhovory: Zrní - K lidem to musí doletět snadno (16.04.2023 09:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Video: Zrní v novém klipu jezdí v dodávce na oběžné "Dráze" (19.02.2023 08:36)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu