BYD představuje na Busworld „bus of the future'
Smlouva mezi BYD a Vy Buss byla podepsána na dodávku 55 elektrických autobusů byla podepsána na veletrhu Busworld 2019. Foto BYD

Kromě nového 12 m eBusu BYD vystavuje i emini-bus a podepsalo smlouvu s norským Vy Buss na 55 eBusů, včetně nového 13 m modelu třídy II.
Kromě nového 12 m eBusu BYD vystavuje i emini-bus a podepsalo smlouvu s norským Vy Buss na 55 eBusů, včetně nového 13 m modelu třídy II.
Smlouva se státním norským provozovatelem Vy Buss byla podepsána na stánku BYD na Busworld v Bruselu 22. října za účasti zástupců Vy Buss: Ole Engebret Haugen, generálního ředitele a Hans Petter Sundberg, technického ředitele, a BYD Europe: Javier Contijoch, viceprezidenta pro prodej BYD Europe a Edison Yin, regionálního manažera pro severské státy BYD Europe.

Vy Buss, který působí v Norsku a Švédsku, se stává prvním zákazníkem, který si nový 13 metrový elektrický autobus BYD "Class II" objednal. BYD je prvním výrobcem, který tuto třídu v Evropě zařadil do své nabídky. Autobusy určené pro dopravu "city-to-city" mají vylepšenou technologií baterií a nabízí rozšířený dosah. Nový 13 metrový eBus třídy II má 45 sedadel a  účinný systém klimatizace.

Flotila 55 eBusů zahrnuje různé modely, 28 kusů je právě třináctimetrová varianta třídy II. 20 je standardních 12 metrových a sedm 18 metrových kloubových eBusů. Všechna vozidla budou dodána ve druhém čtvrtletí roku 2020 a budou uvedena do provozu na trasách v Oslo, Hamar a Haugesund.

„Jsme velmi spokojeni se spoluprací s BYD,“ řekl Ole Engebret Haugen, „naší ambicí je být lídrem v moderní a fossil free technologii, aby zákazníci mohli využívat zelené a smart cestování. BYD naslouchal našim potřebám a odpovídal na ně tak, že věříme, že z toho budou mít prospěch jak naši zákazníci, tak Vy Buss.“

„Je to důležitá příležitost v historii BYD v Evropě,“ řekl Isbrand Ho, „Vy Buss je poslední norský provozovatel veřejné dopravy, který podpořil značku BYD. "Věří v elektrickou mobilitu a učinil velký krok k budování udržitelné budoucnosti pro místní občany. Náš Class II eBus nabízí možnost meziměstského provozu."

Na tiskové konferenci na Buswordl BYD uvedl úspěchy na evropském trhu, v roce 2019 pokračovaly významné dodávky a rychle se plní kniha objednávek na rok 2020.

Na stánku ještě dnes představuje BYD Europe nejnovější 12 metrový model eBusu s řadou vylepšení, včetně nového vzhledu, nového systému klimatizace a řadou bezpečnostních systémů. Nechybí také 8,7 metrový elektrický midi-bus. Propaguje své čistě elektrické „celkové dopravní řešení“, brzy přijde na evropský trh také řada BYD eTruck se 100% čistými elektrickými užitkovými vozidly bez emisí.

Od svého příchodu na evropský trh v roce 1998 dosáhl BYD podle svého hodnocení velkého úspěchu díky řadě modelů čistě elektrických autobusů a autokarů. Dosud prodal téměř 1 000 vozidel. Začátkem letošního roku prodal svůj 50 000 vyrobený eBus španělskému provozovateli TUBASA do Badajozu. Se svými dvěma výrobními závody v Komarom v Maďarsku a Beauvais ve Francii vstupuje BYD Europe do partnerství také s řadou malých evropských provozovatelů s cílem poskytnout řešení na míru.





BYD představuje na Busworld „bus of the future'
BYD představuje na Busworld „bus of the future'
Isbrand Ho, generální ředitel BYD Europe, na tiskové konferenci Busworld 2019