Jak zdravě zahustit omáčku? Vyzkoušejte guarovou gumu, psyllium nebo tapioku

Na zahušťování nemusíte používat jen mouku, existují jiné a zdravější možnosti.
Zdroj: Pinterest
Na zahušťování nemusíte používat jen mouku, existují jiné a zdravější možnosti.Datlové sušenky:

Suroviny:

300 gramů špaldové mouky
1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
1 lžička skořice
120 gramů lískových oříšků
150 gramů sušených datlí
100 gramů datlového sirupu
180 gramů másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžičku citronové šťávy.

Postup:

Oříšky opražte a umelte najemno, datle vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Všechny ingredience poté smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Nechte ho přes noc ztuhnout v ledničce, poté rozválejte a vykrajujte kolečka. Pečte na 180 °C asi 10 minut.Cizrnový chléb:

Suroviny:

2 lžičky slunečnicového oleje
sůl
1 ks vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
kurkuma 1/2 lžičky
skořice - mletá
1 lžička jedlé sody
1 ks sojový jogurt
2 ks banánů
1 lžička psyllia
třtinový cukr 1/2 hrnku
kokosový olej 1/4 hrnku
1,5 hrnku cizrnové mouky.

Postup:

Prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a pro barvu i kurkumu. Psyllium smíchejte se 7 lžícemi vody a 2 lžícemi oleje a nechte 5 minut nabobtnat. Metlou prošlehejte s cukrem, jogurtem, rozmačkaným banánem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým cukrem. Smíchejte s moukou a nalijte do vymazané formy.

Troubu rozehřejte na 190 °C a chlebíček pečte dozlatova asi 20 minut.Dýňové noky:

Suroviny:

500 g upečené máslové dýně
90 g tapiokové škrobové mouky
40 g nastrouhaného parmazánu (sýru Gran Moravia)
sůl (lžička + dle chuti)
2 celá vejce.

Postup:

Máslovou dýni nakrájet na kostky, upéct v troubě na pečicím papíru nebo ve fritéze v sádle. Rozmixovat na kaši. Péct/smažit na rozpálené pánvičce s tukem z obou stran 2 minuty.

Hodí se jako noky k omáčce a masu, jsou výborné se smetanovým špenátem a krůtím masem.+ 1 fotka

Velké množství omáček a polévek se bez zahušťování prostě neobejde, ale není vždy nutné používat mouku. Existují i mnohem zdravější alternativy, stačí se je jen naučit využívat. Zapomeňte tedy na klasickou jíšku a začněte čarovat s tapiokovým škrobem nebo agarem.

Petra Járková
Petra Járková 23. 10. 2019 10:00

Jak zahušťovat moukou, ví asi každý z nás, takže pokud jste milovníky právě této metody a nechcete se jí vzdát, vyměňte alespoň tu běžnou pšeničnou za celozrnnou. Použít se ale dají i ovesná, špaldová nebo hrachová mouka. Ta je skvělá například do polévek.

Tapiokový škrob

Tapiokový škrob seženete v malých granulích. Tento škrob je bezlepkový, takže vhodný i pro celiaky. Používá se nejčastěji do ovocných koláčů nebo ovocných šťáv. Pokrmy zahuštěné tapiokou můžete zmrazit a máte jistotu, že při rozmrazení zůstane konzistence stejná.

Guarová guma

Guarová guma snižuje hladinu cholesterolu a vyrábí se ze semen guarových bobů, které jsou pěstovány v Indii. Je mnohem silnější než třeba kukuřičný škrob, proto ji používejte v malém množství. Je vhodná do všech pokrmů a třeba i na zahušťování domácí zmrzliny.

Agar

Vegetariánské zahušťovadlo z červených mořských řas je velmi silné. Vyzkoušet ho můžete na omáčky, pudink i moučníky. Nepřidávejte ho však do receptů, kam patří ocet nebo potraviny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové.

Psyllium

Psyllium je přírodní vláknina, vhodná při redukci hmotnosti, a navíc ji lze využít i na zahuštění pokrmů. Přidávejte ho po lžičkách, chvilku to trvá, než nabobtná a pokrm zhoustne. Ideální do omáček, polévek i nápojů.

Datle

Možná jste o tom nikdy neslyšeli, ale zahušťovat se dá i datlemi. Musíte je namočit přes noc a následně nakrájet na malé kousíčky. Používají se na zahuštění syrových pokrmů, ovocných šťáv i pyré.

NA RECEPTY SE ZDRAVÝMI ZAHUŠŤOVADLY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články