Uvedl to Zdeněk Chalupa z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Jih, který se obchůzky také účastnil. „Nebyly nalezeny žádné stopy, které by nasvědčovaly tomu, že by se někdo pokusil do rekreačních objektů vloupat – či je jiným způsobem poškodil,“ konstatoval.

Čerstvě vykradenou chatu už ale zaznamenali kolegové na Praze-venkov: Západ. „Policisté z Obvodního oddělení Libčice nad Vltavou prošetřují případ vloupání, ke kterému došlo v době od 18. do 19. října v obci Statenice; v ulici K Chotolu,“ uvedla v úterý policistka Jana Dětská. Připomněla, že zatím neznámý pachatel způsobil škodu vyčíslenou na 22,5 tisíce korun. Poté, co zloděj prohledal celý interiér, si odnesl televizor, rádio, akušroubovák a obrazy.

I když počet nahlášených vloupání v posledních letech vytrvale klesá, policisté varují: najdou se zloději, kteří čekají právě na konec hlavní chatařské a chalupářské sezony. Když s příchodem podzimního nečasu a zimních časů nastane klid, vloupávají se buď do samotných objektů, nebo do jejich součástí: kůlen, garáží, sklepů či zahradních altánků. Policie proto přichází s každoročním varováním: cennější věci by měli majitelé na zimu odvézt a svá víkendové sídla i přes zimu občas (a nepravidelně) navštěvovat; když je navíc odklizený sníh, budí to dojem neustálé kontroly.

Mobilní telefon - Ilustrační foto
Zloděj obral cestujícího, který byl zaměstnán mobilem

Jak může dopadnout objekt bez kontroly, připomíná opět Dětská. Jediná krádež kol vynesla kořist bezmála za čtvrt milionu. Škodu převyšující dvě stě tisíc korun způsobil zatím neznámý zloděj, který někdy v době mezi 18. zářím a 15. říjnem vypáčil dveře zahradního domku v Zelené ulici v Dobřichovicích. „Odcizil čtyři sjezdová kola, z toho dvě elektrokola,“ uvedla policistka.

Policie také radí nainstalovat si do mobilu aplikaci „Zabezpečte se“, která nabízí řadu preventivních rad. Mimochodem – stále platí, že bytelné dveře opatřené důkladným bezpečnostním zámkem, uzamykatelné okenice, vstupní dveře a okna osazená ochrannou mříží dokážou náhodného zloděje odradit. Prostě se sebere a jde jinam, kde to bude mít snazší… A vyplatí se zajímat i o různé elektronické zabezpečovací systémy s pohybovými čidly, akustickými hlásiči, záznamovým zařízením či třeba s upozorněním zasílaným na mobil. Chalupa nicméně připomíná, že velký význam má i lidská všímavost. „Nebuďte neteční ke svému okolí, všímejte si pohybu cizích osob a vozidel ve vaší chatové osadě. I tato pro vás bezvýznamná informace může policistům pomoci při objasňování případů vloupání,“ upozornil v úterý majitele rekreačních objektů.

Ilustrační foto.
Žena naletěla lotrovi, zaplatila za radiátory
Manželé Kateřina a Petr Kottovi u soudu v červnu 2019.
Po Rathovi nastoupili do vězení také jemu blízcí Kottovi