Domov seniorů ve Sloupnici nemá na výplaty. Nechceme zavřít, říká ředitel

23. říjen 2019 07:10

Víc než 70 zaměstnanců Domova pro seniory ve Sloupnici u Litomyšle nemá jisté listopadové a prosincové výplaty. Vedení domova i obec teď kvůli tomu žádají o pomoc ministerstvo práce a sociálních věcí.

I přes nedávné plošné navýšení výdajů v sociální sféře o jednu miliardu nezbylo na domov tolik peněz, kolik žádal. A zřizovatel, kterým je obec, chybějících 5 milionů nemá.

„Zaměstnanci jsou pochopitelně nervózní, protože to není příjemná situace. Ta částka, která chybí, je skutečně tak velká, že není v normálních lidských silách ji uspořit,“ tvrdí ředitel stolůžkového sloupnického domova důchodců Miroslav Šteyer. Aktuálně se tady zaměstnanci starají o 90 klientů, asi třetina z nich má alzheimerovu chorobu a demenci.

Obec nepomůže, žádá ministerstvo

Podle Šteyera zatím péče o klienty ohrožená není a pracovníci zůstávají, připouští ale, že by mohli podat výpovědi a odejít za lepším. „Pochopitelně trpělivost není nekonečná,“ dodává. Situace je podle vedení domova vážná, a nevylučuje, že by výhledově mohla skončit až úplným zavřením všech oddělení. To si ale nepřeje ani starosta Sloupnice Josef Škeřík (STAN), podle něj je domov druhým největším zaměstnavatelem v obci a má dlouholetou tradici.

Domov seniorů ve Sloupnici

Škeřík ale zároveň otevřeně říká, že na vykrytí schodku domova nemá obec peníze. „Pokud máme další výhledové investice, kanalizace a tak dále, tak si nemůžeme dovolit dofinancovat částku zhruba pět milionů, které chybí.“

Starosta a ředitel domova teď žádají o pomoc s dofinancováním pobytové služby ministerstvo práce a sociálních věcí. „Protože ten domov si zaslouží, aby tu pokračoval dál a aby nezaniknul,“ říká Škeřík.

Ministerstvo práce ale tvrdí, že domovu letos poslalo 70 % požadované dotace, zbytek tak podle mluvčí Kristýny Křupkové musí doplatit někdo jiný. „Dotace ministerstva práce a sociálních věcí dlouhodobě nikdy nebude krýt sto procent nákladů sociálních služeb. Spolupodílet se musí kromě zřizovatele také kraj.“        

Kraj ale peníze nemá, podle radního pro sociální věci Pavla Šotoly (Koalice pro Pardubický kraj) navíc nejde o jediný případ, s nedostatkem peněz se potýká i obcí zřizovaný domov důchodců v Červené Vodě na Orlickoústecku. „Problém je větší u malých zřizovatelů, především malých obcí, které mají vícekapacitní domovy pro seniory.“

Podle informací krajského úřadu Pardubického kraje chybí aktuálně sociálním službám v regionu asi 40 milionů korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související