Hlavní obsah

Muzeum přibližuje tradici nelegálního pálení slivovice na Moravě

Právo, Aleš Fuksa

Unikátní expozici ukrývá typicky slovácká usedlost ve Vlčnově na Uherskobrodsku. Už devět let se zde nachází desítky rozličných pálenic všeho druhu, od nejmenších raritních kousků, až po klasické kotle, ve kterých lidé doma načerno pálili slivovici.

Muzeum pálenic vystavuje raritní kouskyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V Muzeu lidových pálenic si návštěvník přijde na své. Obdivovat v současné době může více než třicet různých pálenic a dalších přes čtyři sta předmětů vztahujících se k pálení kořalky. „Vystavujeme zde i viněty, láhve, štamprle, lihoměry a jiné doplňky. Když jsme v roce 2010 muzeum otevírali, měli jsme v expozici pouze 22 pálenic. Třetina dalších přibyla v pozdějších letech,“ přiblížil Pavel Princ, mluvčí Slováckého muzea, které je správcem vlčnovské expozice pálenic.

V příštím roce navštivte Bhútán nebo Salcburk, radí průvodce Lonely Planet

Cestování

Slovácké muzeum nevystavuje zdaleka všechny pálenice, které má ve svém depozitáři. „Naším cílem ale není mít co největší množství pálenic. Vybíráme si už jen typy, které zde zatím nemáme zastoupeny,“ vysvětlil šéf Slováckého muzea Ivo Frolec.

Součástí vlčnovské expozice je i archiv nejlepších slivovic, určitého chuťového poselství dalším generacím, jak archiv nazval starosta z Vlčnova Jan Pijáček. „Tento má svůj zvláštní význam. Na muzeum pálenic je totiž napojen Slovácký košt slivovice. Nejde o obyčejný košt, ale o superkošt, ve kterém jednou za dva roky soutěží vítězové místních koštů národopisné oblasti Slovácka,“ vysvětlil Frolec.

O domácí výrobě se příliš nemluví

Vlčnovská expozice ukrývá spoustu unikátů, patří k nim i pálenice z bytového domu. „Tuto pálenici si vyrobil majitel přímo na míru do panelákového bytu. Jak ji zde vidíme, tak skutečně několik desetiletí fungovala v bytě, včetně kuchyňské linky, na kterou je napojená. Vše bylo přizpůsobeno tak, aby se vybavení dalo do linky nasunout a zprovoznit, včetně odsávání par přes kuchyňský odsavač,“ podotkl Frolec.

Získat ilegální destilační přístroje bylo obtížné
Ivo Frolec, ředitel Slováckého muzea

Nelegální podomácká výroba pálenek ve vesnickém prostředí zůstávala dlouho stranou zájmu veřejnosti a mezi lidmi se o domácích pálenicích dodnes příliš nemluví. O to větší ohlas má nyní u veřejnosti vlčnovské muzeum.

Nic než vaginy. V Londýně otevřou muzeum ženských genitálií

Cestování

Nápad s jeho vytvořením se zrodil v hlavách dvou přátel a kolegů ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Jiřího Severina a Iva Frolce v roce 2006. K otevření muzea došlo až po čtyřech letech.

„Získat ilegální destilační přístroje bylo obtížné a skutečně se tak podařilo jen v ojedinělých případech. Černé pálení bylo a dosud je poměrně častým jevem, ale obavy z trestního postihu (do konce roku 2009, kdy došlo ke změně legislativy a přehodnocení trestného činu na přestupek) bránily majitelům k jakémukoliv zveřejnění i vystavování jejich mnohdy velmi zajímavých podomácky vyrobených přístrojů. Bylo tedy nutné spolupracovat s policií, úřady a soudy na území několika příhraničních krajů,“ přiblížil strastiplnou cestu vedoucí k otevření muzea Frolec.

Reklama

Výběr článků

Načítám