Vrchní soud potvrdil rozsudky v kauze daňových úniků při obchodech s leteckým petrolejem

Olomoucký vrchní soud ve středu pravomocně uzavřel kauzu daňových úniků při obchodech s leteckým petrolejem, kterou se soudy zabývaly od roku 2010. Státu vznikla škoda přes 157 milionů korun. Obžalováni v ní byli podnikatelé Roman Vaškůj, Stanislav Nedbálek a Radomír Vybíral. Odvolací soud v úterý potvrdil rozsudek zlínského krajského soudu, který loni v srpnu uložil Nedbálkovi trest v délce tři roky s podmíněným odkladem na pět let, u Vybírala a Vaškůje soud upustil od souhrnného trestu vzhledem k předchozím odsouzením za jiné daňové delikty.

„Odvolání obžalovaných jsme jako nedůvodné zamítli. I přes některá procesní pochybení jsme neshledali podmínky pro zrušení rozsudku. Vina obžalovaných byla prokázána bez důvodných pochybností,“ řekl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Podotkl, že možnému zvýšení trestů bránila absence odvolání státního zástupce. „Vzhledem k této procesní situaci nelze považovat tresty uložené soudem prvního stupně za nepřiměřeně přísné,“ doplnil mluvčí soudu.

Letecký petrolej míchali s naftou a prodávali čerpacím stanicím

Případ se týká obchodů, kterými se od května do prosince 2004 zabývala společnost Discovery Travel (DT). Vaškůj byl jejím generálním ředitelem, Nedbálek předsedou představenstva. Podle spisu muži nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. Byl by tak osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů. Velkou část paliva ale podle argumentace obžaloby, kterou soud potvrdil, firma využila jinak: smíchala ji s naftou a prodala čerpacím stanicím pro využití v silniční dopravě.

Nákup petroleje dojednával Vaškůj, který dodavatele nepravdivě informoval o dodávkách bez nutnosti platit spotřební daň. Vybíral jako hlava skupiny zajišťoval financování nákupu a distribuoval pohonné hmoty na čerpací stanice. Nedbálek podle soudu podepsal smlouvu mezi dodavatelem a DT, přičemž věděl, že část leteckého petroleje bude využita jinak, což i organizoval.

Vrchní soud se kauzou zabýval potřetí, dvakrát ji vrátil krajskému soudu. Ten v prvním rozsudku v roce 2015 poslala Vaškůje na devět a Nedbálka na sedm let, v červenci 2016 jim po dalším vrácení případu tresty snížil o rok. Loni v srpnu již uložil pouze podmíněný trest Nedbálkovi. Zohlednil přitom, že trestná činnost se stala před 15 lety a řízení se vede již řadu let.

U Vaškůje, který byl v květnu 2009 odsouzen na 7,5 roku za jiné daňové úniky při obchodování s palivy, zohlednil soud i jeho zdravotní stav. Vaškůj byl z vězení v roce 2012 podmíněně propuštěn. Nedbálek nebyl dosud soudně trestaný. V případě Vybírala od uložení trestu soudy už dříve upustily, v dubnu 2014 mu totiž olomoucký vrchní soud pravomocně uložil za machinace s DPH při obchodech s pohonnými hmotami se škodou 564 milionů korun 13 let vězení.