FOTOREPORTÁŽ E15: Praha zpřístupňuje upravenou náplavku, prohlédněte si unikátní kobky

V kobce s označením číslo pět vznikne Tiskárna vzduchu - zero-waste kavárna.

V kobce s označením číslo pět vznikne Tiskárna vzduchu - zero-waste kavárna. Zdroj: Michael Tomeš

Gastronomii postavenou na udržitelnosti tam bude doplňovat tematický program.
Na Rašínovo nábřeží se vrátí Bajkazyl i (A)void gallery.
Kromě těchto podniků se zde otevře výjimečný koncept zero-waste kavárny Tiskárna na vzduchu nebo Bar náplavka.
Do soutěže o tento prostor se přihlásily tři desítky zájemců.
"Hlavním kritériem při posuzování nebyla cena, ale také nápad nebo reference," přibližuje Jiří Sulženko, kurátor kobek.
21
Fotogalerie

Zrekonstruované kobky v centru Prahy přímo u Vltavy se na dva dny otevírají veřejnosti. Ostrý provoz v klenutých prostorech spustí (staro)noví nájemci a provozovatelé v listopadu. Prohlédněte si fotogalerii.

 

 

"Doufám, že prostory budou zkolaudovány ještě letos, kdy přesně ale netuším. Stále čekáme na razítka úřadů, které se ke kolaudačnímu řízení vyjadřují," přibližuje datum oficiálního otevření kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Prostory kobek jsou podle něj hotové a připravené pro okamžité využívání. Proces nastěhování může být tedy velmi rychlý. Po získání kolaudačního razítka se bude ještě čekat na ukončení 30 denní lhůty pro administraci smluv, kterou si vyžádalo město.

Prohlédněte si fotogalerii včetně podrobných popisků:

Součástí komplexní revitalizace náplavek podle návrhu Petra Jandy je také doplnění nového mobiliáře a v budoucnu i možnost vybudování plovoucích lázní. 

Dosud město do opravy 20 kobek investovalo celkem 174 milionů korun, náklady na rekonstrukci jedné kobky se pohybují od 12 do 14 milionů. Magistrát počítá s výší měsíčních nájmů kolem 55 tisíc korun.

Revitalizace náplavky proto Sulženko nepovažuje za mrhání veřejnými financemi, ale naopak výhodnou investicí. "Nákladnou investicí byla už samotná výstavba náplavek v roce 1870. Díky ní se Praha přeměnila na moderní město evropského střihu. Vklad v hodnotě 174 milionů považuji tedy za zcela logický, město se tak stará o svoji nemovitost. K tomuto unikátnímu místu nešlo přistupovat tak, že bychom zaplnili levnými dřevěnými stánky," dodává Sulženko.

Náplavky v budoucnu podle něj pomůžou změnit obraz Prahy z pivního města na metropoli architektury. Den otevřených kobek na pražských náplavkách se koná od středy 23. října do čtvrtka 24. října.