Top 10 artrockových desek Vítězslava Štefla - Genesis - Selling England by the Pound

Top 10 artrockových desek Vítězslava Štefla - Genesis - Selling England by the Pound
Top 10 artrockových desek Vítězslava Štefla - Genesis - Selling England by the Pound

Byl to rok 1973, kdy tato kapela, která se řadí mezi pětici skupin, jež definovaly klasický art rock, ochutnala poprvé chuť platiny (byť zatím ne v USA). Ano, právě toto album, vydané u labelu Charisma, získalo skupině nejen poprvé zlato v Billboardu (a již druhou zlatou desku v Anglii), ale i platinu na kanadském trhu. Navíc deska vystoupala v Anglii až na třetí pozici, což bylo pro Genesis do té doby nejlepším umístěním. Jedním z ne nepodstatných důvodů bylo i to, že sestava kapely byla po sedmé změně konečně již na delší dobu ustálena, což se projevilo i na celkovém výsledku - tohle „zlaté“ období let 1971-1975 tvořila totiž Genesis samá klasická jména: Peter Gabriel (voc, za dva roky poté ale ze skupiny odešel), Mike Rutherford (bg), Phil Collins (dr, po odchodu Gabriela převzal jeho pěvecký part), Tony Banks (key) a Steve Hackett, jeden z dnes nejvíce přehlížených kytaristů.

Album obsahuje 8 skladeb, osobně se mi více líbila první strana alba, kde najdeme nejen otvírák Dancing with the Moonlit Knight, ale I Know What I Like, která zabodovala v rádiích a zejména Firth of Fifth, dlouhodobě oblíbenou součást jejich koncertů.

 

Zajímavost?

Tak třeba to, že dobové recenze nebyly zrovna moc příznivé, ale s odstupem času si album získalo vysokého uznání, kdy v řadě prestižních anket figuruje mezi top artrockovými díly historie rocku. Nebo že názvem alba chtěl Gabriel upozornit na „vyprodávání se Americe“, úpadek anglického ducha a rychlou amerikanizaci Britských ostrovů.

 

A historická souvislost?

Ve stejný měsíc vychází proslulá Quadrophenia od The Who, Montrose vydávají svůj debut, v singlech toho roku kraluje Angie od The Rolling Stones a Ballroom Blitz od Sweet, stejný ročník je i Dark Side of the Moon od Pink Floyd...

Psáno pro časopis Muzikus