Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čtyři čeští cyklisté pojedou na OH v Tokiu. Nebude to pro sprintery, tvrdí Konečný

Začíná být jasno v tom, kolik českých cyklistů pojede příští rok na olympijských hrách v Tokiu silniční závody. Pokud vše schválí Mezinárodní cyklistická unie (UCI), na start závodu s hromadným startem se postaví tři muži a jedno místo mají vyhrazené v časovce. Mezi ženami by start v silničním závodě neměl minout Nikolu Noskovou.

Tomáš Konečný
zdroj: ČT sport

"Mělo by to tak sedět na devadesát, možná i devětadevadesát procent. Ale chci si ještě počkat na oficiální potvrzení od UCI. Dokud to nebude oficiální, zůstávám přece jen trochu opatrný," řekl reprezentační trenér Tomáš Konečný.

"Oficiálně se vše uzavře 27. října, ale teď už nejsou žádné závody, takže v podstatě je vše uzavřené už nyní. Samozřejmě tam mohou být ještě nějaké korekce, takže si počkám až do 15. listopadu, kdy pošle UCI jednotlivým federacím oficiálně potvrzené kvóty pro Tokio," uvedl Konečný.

Připustil, že u žen je situace poměrně složitá. "Buď bylo možné se kvalifikovat z žebříčku národů. Ale když se náhodou někdo nenominuje v těch 22 státech a bude do stého místa individuálního žebříčku, tak může na olympiádu, což se ale nakonec týká šestnácti holek," řekl trenér.

Mezi zmíněnou šestnáctku patří i Nosková. "Asi se nečekalo, že těch holek bude tolik. Z mého pohledu asi nepočítali s tím, že se může tohle stát. Ale bylo to tak napsané, tak by to mělo platit. A budou to muset jiným sebrat. Sám jsme zvědav, co s tím udělají," podotkl Konečný.

Na předchozí olympiádě v Riu de Janeiro startovali v mužském silničním závodě Jan Bárta, Leopold König, Petr Vakoč a Zdeněk Štybar, přičemž König s dlouhodobě nejlepším českým časovkářem Bártou nastoupili rovněž do souboje s chronometrem.

Výhledově už Konečný probíral s adepty možnost startu v Japonsku. "I na mistrovství světa jsme se o Tokiu bavili. Všichni znají ten profil a všichni potvrdili zájem na olympijských hrách startovat," uvedl Konečný.

Žebříčkově nejlépe je na tom v současnosti Štybar, trať by měla vyhovovat Romanu Kreuzigerovi či Janu Hirtovi. "Ale Peťa Vakoč se také skvěle vrátil po zranění. Honza Bárta byl letos výborný, je tu také Pepa Černý... Je určitě dobře, že máme z čeho vybírat a nestojí to na jednom člověku," pochvaloval si Konečný.

Připomněl, že příští rok bude na velkých akcích nahrávat spíše vrchařům. "Ten profil samozřejmě sehraje svou roli při výběru týmu. Určitě budeme přihlížet k tomu, že se bude rozhodovat hlavně v kopcích, i když po tom závěrečném stoupání tam bude ještě kus do konce. Ale je zřejmé, že to nebude nic pro sprintery," komentoval olympijskou trať Konečný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články