Dokumentární festival Ji.hlava – Havel i virtuální realita

23.10.2019 at 18:19  •  Posted in Festivaly, Svět filmu by

Co chystá letošní ročník jihlavské přehlídky?

 

   Mezinárodní festival dokumentárních filmů letos nabídne premiéry českých snímků, přehlídku ukrajinského režiséra Felixe Soboleva, filmy žen o ženách i dosud nezveřejněné záběry z posledních let Václava Havla. Filmů bude letos v Jihlavě celkem 277 a z toho 91 ve světové premiéře, 47 v premiéře mezinárodní a 17 premiér evropských. Festival probíhá od 24. do 29. října.

   V sekci Česká radost bude soutěžit rekordních 21 snímků. Režisérka Adéla Komrzý uvede film Viva video, video viva o svém dědečkovi Radku Pilařovi, který tentokrát vystupuje v roli zakladatele českého videoartu. Věra Čákanyová představí dokument FREM, který vznikal v extrémních podmínkách Antarktidy a slibuje „audiovizuální rekviem za homo sapiens“. Radovan Síbrt přiveze snímek Postiženi muzikou, věnovaný kapele The Tap Tap, která je složena z hudebníků se zdravotním postižením.

   Silně osobní linii sledují ve svých dílech režisérky Barbora Jíchová Tyson a Kateřina Turečková – první se ptá po smyslu instituce manželství (Hovory o nevěře), druhá tematizuje trans-identitu (Proč se cítím jako kluk). Třicáté výročí sametové revoluce pak analyzuje Robert Sedláček v Soudu nad českou cestou. Festival nabídne také různé pohledy na Václava Havla, a to u nás nikdy nevysílaný portrét Vision 2000 režírovaný Jurajem Herzem a první ukázky z dokončovaného filmu Petra Jančárka o posledních letech Havlova života.

   Sekce Opus Bonum věnovaná světovému dokumentu nabídne letos devět snímků. Diváci uvidí například adaptaci globálně úspěšné prózy Patrika Ouředníka Europeana, která vyšla poprvé před 18 lety a od té doby se dočkala překladu do 36 jazyků. Filmová „hříčka“, realizovaná francouzským režisérem Arnaudem de Mezamatem, se jmenuje Doufám, že se máš dobře a vybízí k „zamyšlení nad různými stránkami lidství“. Šestnáct snímků představí sekce Mezi moři, zaměřená na střední a východní Evropu.

   Ve světové premiéře bude uveden třeba Ráj na zemi (viz foto), což je filmový portrét slavného slovenského fotografa Andreje Bána v režii Jaroslava Vojtka. „S přítelem Andrejem odhalujeme příběhy lidí, kteří museli násilně opustit své domovy,“ říká režisér o Bánovi, který víc než 30 let přináší reportáže z krizových oblastí světa jako Afghánistán, Kosovo či Ukrajina. Ani letos nebude chybět sekce První světla, která uvede devět výrazných debutů. Jedním z nich je snímek Vydat se na cestu, ve kterém turecký režisér Mustafa Emin Büyükcoşkun vzpomíná na 33 lidí, kteří přišli o život v syrském městě Kobani, kde se před několika lety střetly zájmy Turecka, Kurdů a takzvaného Islámského státu.

   Sekce Svědectví nabídne 11 filmů, mezi nimiž zaujme například Jeskyně syrského režiséra Ferase Fayyada. Ten si z předloňské Ji.hlavy odvezl cenu za snímek Poslední v Aleppu, který byl nominován i na Oscara. Letošní film je silný lidsky dokument o lékařce Amani Ballorové, která se svými kolegyněmi ošetřovala pacienty podzemní nemocnice v obklíčené syrské Ghoutě.

 

Experimentální film, masterclass i VR

   Součástí festivalového programu jsou každoročně také experimentální dokumenty. Sekce Fascinace se věnuje světovému filmu, Exprmntl.cz pak filmu českému. „Ve Fascinacích představujeme filmy, které hledají, jak nově uchopit realitu. Jedna z výrazných tendencí posledních let je takzvaná hybridizace. Filmaři využívají tradiční postupy filmové avantgardy, ale hledají také nové cesty: performanci, hraný nebo animovaný film,“ vysvětluje dramaturgyně obou sekcí Andrea Slováková. Například čínský film Akce, téměř neschopný myslet zachycuje vnitřní svět vojáka zabitého při výbuchu. Snímek Divoši pracuje s performancí, land-artem i výtvarnou instalací.

   V nabídce jsou také „masterclasses“, tedy přednášky filmových profesionálů. Svou práci přiblíží přední rumunský režisér, scenárista a iniciátor rumunské nové vlny Cristi Puiu nebo makedonský producent Atanas Georgiev. Ke slovu přijde i česká dokumentaristka Barbora Chalupová. Ta spolu s Vítem Klusákem stojí za dokumentem V síti, který tematizuje zneužívání dětí na internetu. O své tvůrčí práci pak pohovoří i autor ji.hlavské znělky Sergej Dvorcevoj.

   Letošní Ji.hlava pozve diváky také do virtuální reality. Slibuje největší přehlídku VR děl u nás a nabídne jak VR kino, tak instalace. Představí lineární 360° filmy ve čtyřech komponovaných programech, ale také interaktivní zážitky. „Ve VR-zóně budou k vidění například díla, která staví na dojmu realističnosti a posilují prožitek svědectví v konkrétním časoprostoru,“ přibližuje dramaturgyně Slováková. K vidění budou třeba snímky Dcery Chiboku pojednávající o únosu téměř tří stovek dospívajících dívek teroristickou skupinou Boko Haram v roce 2014 nebo americký snímek Flotila duchů tematizující moderní otroctví na indonéských rybářských lodích.

   Více o programu naleznete na stránkách festivalu. Sledujte také Twitter Moviescreenu pro postřehy z centra dění.

Foto: Ji.hlava

Marie Dostálová