Hlavní obsah

Slovenská policie rozpustila tým „Kuciak”

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po pondělním podáním obžaloby v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové rozpustil slovenský policejní prezident vyšetřovací tým, který se zločinem zabýval od loňského března. Milan Lučanský řekl, že po podání obžaloby už nemá vyšetřovací tým své opodstatnění.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača

Článek

Policejní prezident konstatoval, že policie už nemá k dispozici vyšetřovací spis, a proto se i na základě konzultace s dozorovým prokurátorem rozhodl vyšetřovací tým rozpustit. Podle policejního prezidenta byl na tým „Kuciak“ vyvíjený enormní mediální tlak a situace na Slovensku byla v ohledu k vyšetření případu velmi skeptická.

„Děkuji všem policistům, kteří byli součástí týmu ‚Kuciak‘. Jsem rád, že vražda, která otřásla celým Slovenskem, byla vyšetřena v tak krátkém čase. Nyní je na tahu soud,“ uvedl Lučanský.

V Kuciakově kauze obžalovali čtyři lidi

Evropa

Původně 82členný vyšetřovací tým byl sestavený z vyšetřovatelů, operativců a analytiků. Vyšetřovací spis má 25tisíc stránek, obsahuje 160 příloh a 40 věcných stop. Členové týmu analyzovali 50 terabajtů dat, jde o data od mobilních operátorů a kamerové záznamy.

Roman Kvasnica, právní zástupce matky zavražděné Martiny Kušnírové, označil rozpuštění týmu „Kuciak“ za předčasné a zmatečné. „Společně totiž přesvědčili rodiny zavražděných i slovenskou veřejnost, že v policii jsou lidé, kteří pracují pro spravedlnost,“ uvedl Kvasnica.

Jeden z obviněných z Kuciakovy vraždy uzavřel dohodu o vině a trestu

Evropa

Nezařazený poslanec parlamentu a člen výboru pro obranu a bezpečnost Ľubomír Galko požádal výbor, aby krok policie projednal. Na jednání výboru by se měli dostavit ministryně vnitra Denisa Saková a policejní prezident Lučanský.

„Tento vyšetřovací tým by měl být k dispozici soudu a prokuratuře a měl by vyšetřovat všechny související trestní činy, které z dosavadního vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martin Kušnírové vyplynuly,“ uvedl Galko.

Kuciak a Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Po celé zemi se po vraždě konaly shromáždění Za slušné Slovensko. Postupně odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a policejní prezident Tibor Gašpar. Vládní koalice Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana a strana Most-Híd však pokračovala dál a premiérem se stal Peter Pellegrini (Směr).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám