Hlavní obsah

Může si za to sám, prohlásil opilec, který kopal cestujícího do hlavy. Dostal pět let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Bez varování a jakéhokoli důvodu zaútočil letos v březnu při nastupování do autobusu třiatřicetiletý Michal Slanec na dalšího cestujícího. Překvapeného muže vytáhl z autobusu a mlátil ho tak dlouho, dokud ho z něj doslova nestáhli přivolaní strážníci. Útočníkovi ve čtvrtek brněnský krajský soud potvrdil pět let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Michal Slanec u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K incidentu došlo 26. března před půlnocí na zastávce Vozovna Medlánky. „Obžalovaný přistoupil zezadu k poškozenému, který nastupoval do autobusu, vytáhl jej ven, udeřil jej do hlavy, a když napadený spadl na zem, kopal ho do hlavy a těla. Následně na něj zaklekl a pokračoval v útoku údery sevřenou pěstí až do příjezdu hlídky městské policie,“ popsal skutek soudce Petr Hlavina. Strážníci museli zuřivého útočníka z jeho oběti násilím odtáhnout a muž se zklidnil až poté, co měl na rukou pouta.

Šel bych na detektor lži, jsou tu jen fabulace, kde je spravedlnost.
obžalovaný

Napadený, shodou okolností řidič MHD cestující na směnu, utrpěl mnohočetná poranění hlavy, trupu i končetin a jen shodou okolností a díky obraně neutrpěl vážné, či dokonce život ohrožující zranění.

Omlouval se jinému

Slance už potrestal brněnský městský soud, muž se ale s trestem nesmířil a podal odvolání. „Vážený soude, vaše ctihodnostkyně, chtěl bych se omluvit panu poškozenému,“ zahájil svou řeč Slanec a s omluvou se začal obracet na redaktora Práva sedícího v soudní síni. „Komu se to omlouváte, to přece není napadený, vy ani nevíte, koho jste to zbil?“ nevěřila vlastním očím předsedkyně senátu Halina Černá. „Já jsem se tady moc nerozhlížel, před lidmi se stydím,“ vysvětloval obžalovaný.

Útočník, kterému po činu naměřili dvě promile, nejprve tvrdil, že si na nic nepamatuje, potom přišel s historkou, že si za to zraněný muž může sám, protože mu chtěl vzít plastovou láhev s vínem. „Šel bych na detektor lži, jsou tu jen fabulace, kde je spravedlnost,“ dodal.

„Výpověď pana poškozeného potvrzují řidič autobusu, který volal pomoc, i dva zakročující strážníci a další důkazy. Námitkám obžalovaného nelze přisvědčit. Hrozilo mu až deset let, takže trest není rozhodně nepřiměřeně přísný,“ konstatoval soudce Hlavina s odkazem na to, že muž už byl dříve odsouzen za výtržnosti a je pravidelným hostem na záchytce.

Nadával mi do cikánů, tvrdí muž obžalovaný z útoku nožem na ubytovně

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám