Hlavní obsah

Česko si bude připomínat 21. srpen jako den obětí invaze, schválili poslanci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I když si Česká republika každý rok 21. srpna připomíná výročí sovětské okupace tehdejší ČSSR z roku 1968, v kalendáři nebyl doposud tento důležitý den nijak připomenut. Vloni na to upozornil deník Právo. Poslanci se to rozhodli změnit a ve čtvrtek schválili, že 21. srpen bude v kalendáři zapsán jako významný den.

Foto: Blahoslav Auředník, Novinky

Člověk si fotografuje tank u Domu módy na Václavském náměstí.

Článek

V kalendáři by měl být 21. srpen připomínán jako „Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy“.

Poslanci novelu zákona o státních svátcích schválili podle paragrafu 90 hned v prvním čtení. Pro bylo 130 poslanců napříč spektrem, proti nikdo. Většina komunistů se při hlasování zdržela. Jediným poslancem KSČM, který zvedl ruku, byl Jiří Dolejš. Předlohu nyní posoudí Senát.

Historici i politici by 21. srpen zapsali do kalendáře

Domácí

„Je jasné, že noc z 20. na 21. srpna 1968 patří k nejtragičtějším datům naší historie. Bezdůvodný vpád vojsk Varšavské smlouvy znamenal konec demokratizačního procesu a smrt nevinných civilistů. Byla to invaze, po ní následovala okupace,“ hájil návrh jeden z jeho předkladatelů Jiří Mihola (KDU-ČSL).

„21. srpen si zaslouží být významným dnem a zaslouží si tak být vnímán. Jako bývalý učitel dějepisu vnímám, že mladá generace má problém s tím, aby rozuměla dějinám 20. století,“ podotkl další z předkladatelů Vít Rakušan (STAN).

„Tímto krokem můžeme dát příležitost, abychom nezapomněli, co s sebou 21. srpen 1968 přinesl,“ prohlásila poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám