Hlavní obsah

Na jihu Francie a v Katalánsku udeřily bleskové povodně

Barcelona/Biaritz
Aktualizováno

Jih Francie a Katalánsko v úterý a ve středu zasáhly silné deště a bouřky, které místy způsobily bleskové povodně. V Katalánsku si vyžádaly nejméně jednu oběť, dva další lidé jsou nezvěstní, uvedly list El País a agentura AP. Na jihu Francie zatím registrují tři mrtvé. Nejvíce byla postižena provincie Tarragona, kde napršelo za noc 200 milimetrů srážek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jih Francie a Katalánsko postihly záplavyVideo: Reuters/AP

 
Článek

Voda v Katalánsku odnesla 70letého muže, když se snažil odjet s autem z Arenys de Munt v okolí Barcelony. Jeho tělo bylo objeveno ve středu ráno na pláži v Caldes d´Estrac.

Nezvěstní zůstávají také postarší žena se synem z Vilaverdu, jejichž prefabrikovaný bungalov odnesla voda.

V L´Espluga de Francolí u Tarragony voda strhla dva mosty poté, co se řeka Francolí vylila z břehů.

Prudké deště a povodně zkomplikovaly i dopravu, protože byl přerušen provoz na trati mezi L´Hospitaletem a Salou. Omezen byl i provoz barcelonského metra, na zelené lince několik stanic jen projíždělo. Bez proudu bylo asi 27 tisíc odběratelů.

Bleskové záplavy na jihu Francie 

Silné deště postihly i jih Francie, uvedla agentura Reuters. V celé oblasti departementu Pyrenees-Orientales nastaly vážné problémy na silnicích, které pokryla vrstva bláta. Na jihu Francie bouře a lijáky mají na svědomí tři lidské životy.

„Včera začalo pršet, ráno v sedm bylo všechno v pořádku, nohy jsme měli v suchu, ale ve tři jsme už byli pod vodou,“ řekl ve středu Stephane, jehož dům byl také zaplaven. Voda sahala do výše jednoho metru.

Dramatické chvíle popsal důchodce Jean-Louis: „V jednu chvíli jsme si řekli, že musíme odejít, protože voda stoupala velmi rychle. Nikdy jsem neviděl vodu stoupat tak rychle, žijeme tady 20 let a toto bylo poprvé. Tak jsme se pokusili dostat ven, ale nešlo to, protože vrata jsou na elektřinu a proud nešel.”

Bez pomoci by se neobešel, protože voda byla hodně vysoko. „Moje žena je invalidní, a tak si ji jeden hasič posadil na ramena a donesl ji do svého domu. Poskytl nám přístřeší,” dodal.

Francouzský meteorologický úřad varoval, že pršet má v oblasti i ve čtvrtek. Bouřky zasáhnou i sever Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám