Havířovem se šířil zápach. Na místě jsou hasiči, zdroj je neznámý

  13:24,  aktualizováno  14:21
Lidé v Havířově i okolí si ve čtvrtek dopoledne stěžovali, že se jim špatně dýchá. Městem se šířil zápach, jehož zdroj zatím nebyl vypátrán. Úřad svolal bezpečnostní radu, hasiči únik látky monitorovali, ale nenaměřili větší množství škodlivých látek.
zápach

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zástupci Havířova přijali od rána několik podnětů lidí, kteří si stěžovali na nepříjemný zápach. Ten se line nejen Havířovem, ale i okolím. „Cítit je i v Hrabové,“ napsala na sociální síti například Bára Linetová.

Je možné, že zápach způsobil únik chemikálie z některého z průmyslových areálů v okolí.„Zdroj ale zatím nemáme. Situaci monitorujeme,“ uvedl ve čtvrtek krajský mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Podle mluvčí Havířova provedli hasiči na zasažených místech i měření, ale neodhalili v ovzduší nebezpečné koncentrace chemikálií. Po zdroji nepříjemného zápachu se ale bude nadále pátrat. „Zatím víme, že se nejedná o únik zemního plynu,“ podotkla mluvčí města Michaela Adamcová. 

Zápach, linoucí se z Ostravy přes Havířov až směrem do Těrlicka, se pak postupně rozplynul. „Nyní už jej není cítit,“ řekla ve čtvrtek kolem druhé hodiny odpolední Adamcová. 

Autor: