Startuje šachové mistrovství Evropy družstev v Batumi, čeští muži by rádi medaili

S nemalými ambicemi odjela česká šachová reprezentace na mistrovství Evropy družstev do Batumi. V gruzínském přímořském letovisku by hlavně muži, které tradičně povede na první šachovnici David Navara, rádi zabojovali o cenný kov. Turnaj začíná prvními utkáními ve čtvrtek 24. října 2019 a vyvrcholí 2. listopadu 2019.

Vedle dlouhodobé české jedničky Davida Navary se v týmu představí Viktor Láznička, žebříčková dvojka podle ratingu FIDE, poprvé v dospělé reprezentaci je i čerstvý mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen. Dále nastoupí vítěz srpnového Czech Open Jiří Štoček a Peter Michalík.


Jak říkám ...



„O prvních dvou šachovnicích jsem měl jasno celou dobu, ovšem 3. – 5. šachovnice zůstávala otevřena až do posledních dní. Jirka Štoček hrál solidně v Teplicích, a hlavně poté vyhrál velmi silné Czech Open v Pardubicích. Thai Dai Vanovi jsem chtěl dát příležitost a jsem rád, že to potvrdil těsně před nominací, kdy se stal mistrem Evropy do 18 let. Peter Michalík sice neměl pronikavé výsledky, ale hrál ve většině turnajů lehce nadprůměrně, a proto jsem se nakonec rozhodl pro něho,“ komentoval  svou nominaci Zbyněk Hráček, jehož na letošním ME čeká premiéra v roli kapitána.

Český tým je v mužském turnaji s průměrným ratingem 2633 nasazený jako číslo 12, neskrývá ale výrazně vyšší ambice.

Jak říkám ...



„Na soustředění před mistrovstvím jsme se shodli, že bychom se rádi poprali o medaili,“ dodal Zbyněk Hráček. Největšími favority na celkové vítězství jsou první nasazení Rusové, jejichž rating Elo jako jediný přesahuje hranici 2700 (2722).

Působení na mistrovství Evropy v Gruzii na místě, kde se vloni konala šachová olympiáda, by českým šachistům mělo zpříjemnit i nové oficiální oblečení, které dodala firma Blažek.

Ženské družstvo na ME do Batumi odcestovalo ve složení Joanna Worek, Karolína Olšarová, Kristýna Petrová, Olga Sikorová a debutující Magdaléna Miturová. Kapitánem je Petr Hába.

Jak říkám ...



„Jedná se o nejlepších pět hráček aktuálního českého žebříčku. První čtyřka dlouhodobě podává stabilní výkony o něco vyšší než další kandidátky. Nováčkem je pátá Magda Miturová, která hraje v poslední době spolehlivě a vynikající hru předvedla na pražském MČR žen 2019, kde získala stříbrnou medaili,“ řekl ke své nominaci kapitán Petr Hába.

Ženské družstvo, jehož průměrný rating Elo je 2277, figuruje ve startovním poli jako nasazená osmnáctka, turnajovými jedničkami jsou také Rusky (2529).

První duely mistrovství Evropy družstev v Batumi jsou na programu ve čtvrtek 24. října 2019 a  šampionát vyvrcholí 2. listopadu 2019. Na šachisty čeká každý den kromě úterý 29. října 2019, kdy je volno, jedno týmové utkání, hraje se švýcarským systémem na 9 kol a vždy od 13:00 hodin SEČ.



Pořadatelé na prize money rozdělí mezi první tři týmy 32 000 EUR (asi 820 000 Kč), dalších 4000 EUR (asi 102 000 Kč) si odvezou nejlepší hráči turnaje na každé šachovnici.

(rb, Šachový svaz ČR, SportovniListy.cz, foto: Petr Skála)