Z Designbloku do skříně: Co budete vážně nosit?

24. říjen 2019

Někdo chodí okukovat, někdo rovnou nakupuje na Vánoce. Designblok je každoroční příležitost potkat to nejzajímavější a nejčerstvější z českého designu. V Modeschau vybíráme trendy, módu a šperky, které mohou z pražského Výstaviště zamířit rovnou do ulic.

BRAASI je značka páru architektů, která je známá funkčními a stylovými batohy. A protože je od začátku jejich vášní cyklistika, rozhodli se přidat vlastní design městského kola a malou kolekci funkčního oblečení. Zní to logicky a vypadá a funguje to skvěle.

Potřebujete jednoduché, praktické a stylové basic kousky na každodenní nošení? Trika, svetry a kabáty od slovenské značky BUFFET hladce zapadají do současného urban stylu. Mají klidnou barevnost, oversized siluety a kvalitní zpracování. Značka má kořeny v subkultuře skejtu a snowboardingu, funguje od roku 2007 a dnes ji vedle domovské Bratislavy a Prahy potkáte i ve Vídni nebo v Berlíně. Poslechněte si v podcastu Modeschau, kde a jak se jejich věci vyrábí.

Nejzářivější hvězdou jednadvacátého ročníku Designbloku byla Lucie Koldová, která získala hlavní cenu. Designérka představila novinky pro řadu českých firem a vytvořila také koncept hlavní výstavy ve střední hale Průmyslového paláce na téma Budoucnost. Rozhovor s Lucií Koldovou si poslechněte tu.

Značka Cockerel už několik let plete nejen na lidi, ale také na skleněné nebo keramické dekorace do interiéru. Vedle toho, že si můžete pořídit stejný svetr jako vaše váza, máte jistotu, že jde o kvalitní materiál a zpracování s originálními autorskými grafickými motivy.

S fastfoodovým nádobím v porcelánové verzi přišel v českém kontextu Maxim Velčovský. Teď na něj vtipně navazuje Ivana Kocmanová ze značky BRO. s kolekcí NEW URBAN PICNIC. Porcelánové kelímky na kávu, krabičky na burgery nebo talířky zdobí autorské výšivky, pro které se inspiruje městským životem. „Chtěla jsem výšivky posunout novým směrem a reakce na Designbloku byly skvělé,“ říká v podcastu Modeschau Ivana Kocmanová, která se dostala do nominací na nejlepší designérskou kolekci.

Klobouky, které chtějí nosit šperky, představily na Designbloku Sofya Samareva a Eva Růžičková. „Kloboukům šperky sluší a dřív to bylo běžné. Rozhodly jsme se spojit jednoduché plstěné kšiltovky s veselými minimalistickými piny. Některé jsou konstrukčně určené jen na klobouk, některé se dají použít i jinde na oblečení,“ popisují designérky v rozhovoru Modeschau.

Na Designbloku je vždy zajímavé sledovat konfrontaci mladých talentů z celého světa v rámci soutěže Diploma Selection. Tradičně bylo silné zastoupení holandských návrhářek a návrhářů, ale hlavní cenu si odnesla absolventka UMPRUM Barbora Procházková. O jejím slow fashion konceptu Project Sapience si můžete poslechnout tu. Fotogalerii toho nejzajímavějšího ze soutěže najdete na FB Modeschau.

Na kolekci představenou v září na MBPFW navázala Natálie Nepovímová. Její bundy a větrovky jsou skvělým propojením originality, městského stylu a funkčnosti. Skvělou zprávou je i to, že koncept skládacích udržitelných bot OFF CUTS Marie Niny Václavkové (Objev roku Czech Grand Design 2018) se předvedl dotažený do nositelné podoby a míří do prodeje. A už brzy v Modeschau uslyšíte designérku Terezu Rosalii Kladošovou, která pokračuje s prací s merinem a upcyklací. Její nové psychedelické kabáty, šály a košile zazářily v okouzlující módní přehlídce i v hravé instalaci.

Tradičně je na Designbloku silné zastoupení českého šperku. Vedle stálic jako Zorya, Janja Prokič nebo Nastassia Aleinikava přišla se zajímavým posunem estetiky šperků Markéta Kratochvílová z Bold Studio. Překvapením byly masivní zlaté šperky od Ondřeje Stáry, který se v minulosti prezentoval klidnými minimalistickými dámskými náušnicemi a prstýnky. Nové práce jsou mnohem uvolněnější a dramatičtější a točí se kolem vnímání mužství, krásy a sebehodnocení. Vedle prstenů a řetězů byl součástí instalace ručně tepaný meč se starověkým nádechem a digitální hra, která odráží komunikaci na sociálních sítích.

Playlist:

CUYO – Red Sand Riddim
Kelela – Frontline
Dinamarca – Campana
Raumskaya – Iris
Detente – Acte IV

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.