Hlavní obsah

Za smrt muže, který uklidňoval hospodskou rvačku, dostal učeň 6,5 roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na šest a půl roku poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě do vězení Martina Bodzentu, který loni v dubnu podle obžaloby zabil před jednou z třineckých restaurací 50letého muže. Na toho byla odkázaná jeho těžce nemocná matka, která dva měsíce po nešťastné události zemřela.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Martin Bodzenta v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

V době rvačky 18letý mladík u soudu tvrdil, že to nebyl on, kdo konflikt vyprovokoval. Prý byl sám napaden. Po svém zatčení se ovšem nejprve přiznal, u dalšího výslechu se pak hájil tím, že bránil jinou osobu.

„Jeho výpověď jsme vyhodnotili jako účelovou a nevěrohodnou,“ řekla soudkyně.

Trest se rozhodla vyměřit v sazbě od pěti do 10 let, protože podle ní nešlo o vraždu, ale o ublížení na zdraví s následkem smrti. „Nelze dovozovat, že primárním úmyslem obžalovaného bylo způsobit smrt,“ dodala.

Po oběti tragické rvačky zůstala nemohoucí matka, obžalovanému hrozí deset let

Krimi

Tragédie se odehrála loni v noci na 10. dubna. Učeň se dostal v hospodě do potyčky se skupinou dalších lidí. Konflikt pak pokračoval v dalším podniku, kde se do něj zapojil právě 50letý muž, který se podle většiny svědků snažil obě strany odtrhnout.

Nešťastný pád

„Obžalovaný ho udeřil pěstí tak, že nekontrolovaně spadl na záda, a to tak nešťastně, že se udeřil hlavou o asfaltový povrch komunikace. Došlo ke zlomenině lebky, krvácení do mozku a následnému úmrtí,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Bodzenta před soudem tvrdil, že mrtvého je mu líto, ale vinen se prý necítí. „Bránil jsem sám sebe, nikomu jsem nechtěl ublížit,“ řekl.

Obžalovaný podle znalců trpí poruchou osobnosti s agresivními sklony. Když byl po 90 dnech od zadržení propuštěn z vazby, porušil podmínku a ztropil další výtržnost: opil se a běhal na veřejnosti nahý. A tak putoval do vazby znovu.

Po sdělení rozsudku si vzal Bodzenta lhůtu pro případné podání odvolání, takže verdikt zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám