Univerzitní hokej

Revoluce univerzitního sportu. Co vše přinese Univerzitní liga ledního hokeje?

Ať už se podíváme do historie nebo současnosti, hokej je pro nás velmi populární sport a zároveň jedna z mála věcí, která alespoň na chvíli dokáže spojit celý národ. Vznik Univerzitní ligy ledního hokeje proto není až takovým překvapením, jako spíš logickým vyústěním současného stavu. Liga ale nepřináší jen hokejovou podívanou, je zároveň příležitostí pro všechny studenty napříč obory.

Píše se 19. srpen 2019 a v Plzni se právě schyluje k momentu, který posune univerzitní sport v Česku na úplně jinou úroveň. Vedle sebe sedí hokejová legenda a generální manažer extraligového týmu HC Škoda Plzeň Martin Straka a spoluzakladatel univerzitního týmu Akademici Plzeň, jeden ze zakladatelů Univerzitní ligy ledního hokeje (ULLH) Vilém Franěk. Před zástupci obou týmů leží memorandum o jejich vzájemné spolupráci. A nejen pro univerzitní hokej, ale pro vysokoškolský sport obecně, to znamená velký posun vpřed. Jedná se totiž o první oficiální dlouhodobou spolupráci mezi profesionálním a univerzitním hokejovým týmem v Česku.

"My jsme měli obecně se Škodovkou skvělý vztah. Spousta kluků, kteří u nás hrají, prošla plzeňským mládežnickým systémem a vždy jsme se s nimi snažili spojovat," vysvětluje Vilém Franěk a dodává, že zatímco HC Škoda Plzeň má devadesátiletou historii, Akademici fungují teprve pět let: "Plácali jsme si to v pár klucích a věci jsme si nosili sušit na kolej. Že jsou ochotni se s takovým týmem spojit, je od Škodovky vstřícný krok."

Jak to funguje?

V základní části Univerzitní ligy ledního hokeje se spolu týmy setkají ve třech kolech (celkem 84 zápasů). Po konci základní části bude následovat play-off, které bude hrát všech osm týmů. V prvním vyřazovacím kole si první tři týmy své soupeře vyberou, na čtvrtého protivník zbude. Do letošního ročníku nastoupily týmy: Akademici Plzeň, Black Dogs České Budějovice, BO Ostrava, Cavaliers Brno, Engineers Prague, HC Univerzita Palackého v Olomouci, UK Hockey Prague a HC Masaryk University.

Memorandum obsahuje několik bodů. Jedná se hlavně o oficiální podporu, marketingovou a personální spolupráci. Podle Viléma Fraňka se jedná především o výkop dlouhodobého partnerství: "Ten nejdůležitější bod je vzkaz ostatním týmům. Tady Plzeň uzavřela se svým univerzitním týmem partnerství, zkuste se podívat, jestli taky nemáte univerzitní klub a zkuste ho taky kontaktovat."

A kluby na tento vzkaz slyšely. Do startu ligy by se měly uzavřít další spolupráce. Konkrétně mezi univerzitními a profesionálními týmy v Olomouci, Českých Budějovicích a Ostravě. "Ta cesta je logická. Český hokej je v situaci, v jaké je a univerzitní hokej může nabídnout dobrou alternativu," dodává Franěk.

Foto: Studenta

Z evropského projektu do Česka

Vraťme se ale na začátek. Univerzitní hokej u nás není novinkou tohoto roku, existoval už několik předešlých sezon. Kromě menších pohárů mezi univerzitami fungovala (a stále ještě funguje) Evropská univerzitní hokejová liga. EUHL se hraje od sezóny 2013/14 s týmy z Česka a Slovenska a postupně se v ní prostřídaly i týmy z Rakouska, Polska či Maďarska. Evidentně však nesplňuje očekávání českých týmů i hráčů. 

"Čekali jsme, že se liga za těch pět, šest let posune jinam, než se posunula. Řekli jsme si, že máme vyšší cíle, že bychom to chtěli dělat na trochu jiné úrovni a v tom se bohužel naše spolupráce s EUHL neprotíná. Pokud chceme úroveň univerzitního hokeje zvednout, budeme si to muset udělat sami," uvádí Vilém Franěk jeden z důvodů, které vedly k založení české ligy. 

Výhod ryze českého projektu je hned několik. Od praktických, jako cestování, až po větší atraktivitu pro diváky: "Projekt evropské ligy je obrovský a náročný na vyjednání věcí. Když vidím, jak strašně složité je něco vyjednat jen na českém území, neumím si představit jednání na evropské půdě," uzavírá Franěk.

Foto: Tomáš Liška, Jiří Šimeček

Podle Aleše Příhody, prezidenta klubu Engineers Prague, má nová česká liga velký potenciál, který v rámci evropské soutěže nemohl jeho klub naplno využít: "Chceme hráčům našeho klubu poskytnout co možná nejlepší zázemí, podmínky a hlavně kvalitní a stabilní ligu, navazující na český vzdělávací systém." 

Vzor je jasný - zámoří

Celý projekt je teprve na začátku, jeho autoři však přemýšlí dlouhodobě: "Šance je obrovská, možností pro zlepšení je také spousta. Jestli uspějeme, uvidíme v horizontu dvaceti let. Hodně záleží na tom, jestli bude státní podpora a jestli bude mít projekt přesnou návaznost na školu," říká Franěk. Výhledově nezavrhuje ani rozšíření ligy o další týmy: "Příští rok se chce přihlásit Ústí, víme o Zlínu. V budoucnu možná Hradec nebo Liberec, takže by to bylo maximálně dvanáct týmů. Aby byly týmy do ligy přijaty, musí mít nějakou úroveň. Nejen tu herní, ale zároveň i tu organizační."

Vzor Čechů je zámoří. Univerzitní ligy v Americe a Kanadě fungují na vrcholové úrovni a pomáhají hráčům skloubit vysokoškolské vzdělání a sportovní kariéru. Podle předsedy České asociace univerzitního hokeje Tomáše Hlaváče je to hlavní cíl i v české univerzitní lize.

Foto: Studenta

Podle Viléma Fraňka je to hudba deseti, patnácti let, ale přesně tak by chtěl ligu směřovat: "Ten koloběh by měl být takový: kluk se v sedmnácti letech rozhodne, že by chtěl studovat a ta úroveň bude natolik dobrá, že bude moct vystudovat, hrát univerzitní ligu a zároveň pak zpátky naskočit do profesionálního hokeje."

Zámořské ligy jsou také divácky atraktivní. I v tom mohou být inspirací. Vyšší zájem ze strany fanoušků byl další z věcí, která pomohla ke vzniku nové soutěže: "Je to asi jeden z důvodů, proč hrajeme českou ligu. Je atraktivnější, když hrají Prahy proti sobě nebo Plzeň-Praha. Náš skromný cíl je být druhou nejnavštěvovanější hokejovou soutěží po extralize, říká Franěk a rozesměje se. Tomáš Hlaváč k tomu dodává: "Naší ambicí je stát se třetí nejsilnější soutěží v České Republice a silným marketingovým hráčem na akademické půdě."

"Na co spoléháme je, že studenti budou chtít vyjádřit sounáležitost s univerzitou a budou chtít ukázat, že jejich univerzita je lepší než ta druhá. K tomu je potřeba, aby se univerzitní hokej dostal k mnohem více lidem, než tomu bylo doteď. Cesta je dobrá, všechno je jen o tom to ustát a nastavit laťku tak, abychom všechno zvládli," vypráví zástupce Akademiků Franěk.

Zápasy univerzitních týmů bude kromě stadionů možné sledovat na Tipsportu, který se stal generálním partnerem ligy, logicky bude tedy možné i sázet. V jednání je také odvysílání několik zápasů na ČT Sport. Nemalý mediální zájem liga vzbudila už teď, když to spojíme se spoluprácemi univerzitních a profesionálních týmů, podporou univerzit a Českého svazu ledního hokeje, vytyčené cíle se začínají jevit jako dosažitelné.

UK vs. HC
life
Zima vs. univerzita. Smlouva UK s Home Creditem vyvolává v akademické obci emoce
14. 10. 2019
2 minuty pro přehled

Příležitost pro každého

Nejatraktivnější je však na celém projektu jeho mimohokejový a mimosportovní přesah a fakt, že realizovat se na něm může každý. Samotná hra, výsledky zápasů, vítězové i poražení, to je až konečný výsledek procesu, do kterého se zapojuje velká spousta lidí napříč obory. Celý projekt má obrovský potenciál, který si člověk možná na první dobrou ani neuvědomí. 

Vilém Franěk to vidí jako obrovskou přidanou hodnotu: "Všichni vidí těch dvacet hokejistů, kteří tam hrají, ale každý klub má přesah ještě dalších třicet lidí, kteří jsou za ním. Celou dobu tvrdíme, že celá liga by měla být takové pískoviště pro šikovné lidi, kteří by se chtěli dostat k něčemu, k čemu se jinde nedostanou. Mohou si na to sáhnout, vyzkoušet si, jak se to dělá a pak ty zkušenosti využít v reálném životě."

Každý tým potřebuje markeťáky, fotografy, videomakery, designéry, žurnalisty, projektové manažery a spoustu dalších lidí. "Každý aktivní člověk, který by si chtěl něco vyzkoušet a má ve svém městě zrovna univerzitní tým, by se v něm měl zapojit. Kromě toho, že si to vyzkouší, je to taky hromada srandy. S hokejisty je docela sranda," dodává Franěk.

Foto: Studenta

Svůj podpis můžou na hokejové lize nechat i studenti uměleckých škol - vítěz play-off si domů odnese trofej Jana Palacha, která ale ještě nemá finální podobu. Zpracovat by ji měli právě studenti uměleckých oborů.

Nutno podotknout, že název trofeje vyvolal ve společnosti bouřlivou diskuzi. Některým se líbí, jiní naopak říkají, že Palach neměl s hokejem nic společného, a proto by se trofej měla jmenovat jinak. Podle Fraňka byl ve finále Komenský a Palach, ale nakonec se přiklonili právě k Palachovi: "Je to studentská liga, reálně to dělají studenti studentům. Není to o tom, že by to organizoval někdo ze shora a studenty jen používal. Proto jsme si říkali, že bychom měli vybrat nějakého studenta a hodnotami nám byl nejblíže Palach. Samozřejmě jsme věděli, že to vzbudí ohlasy. Na druhou stranu máme i hromadu pozitivních reakcí." A pro uklidnění všech pochybovačů - název schválil i sám bratr Jana Palacha.

Založení Univerzitní ligy ledního hokeje by nemělo utéci žádnému studentovi. Jedná se o převratnou událost pro celý univerzitní sport, příležitost pro velkou spoustu studentů a v neposlední řadě zdroj nekonečné zábavy při vzájemném soupeření škol. Nabízí se také otázka, jestli by mohla vzniknout univerzitní liga i v jiném sportu. Tomáš Hlaváč v tom má jasno: "Hokej je národní sport a svojí rychlostí je velmi atraktivní. Pakliže neuspěje hokej, neuspěje už žádný sport. Naopak pokud se to hokeji povede, věřím, že další sporty mohou následovat. Osobně vidím potenciál ve florbale a fotbale."

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější