Samovyšetření prsu je nejlepší prevencí rakoviny. Na videu najdete návod

Překonejte stud či psychický blok a věnujte jednou měsíčně pět minut sama sobě. Zkontrolujte si prsa, zda se vám zde za poslední měsíc nevytvořila nějaká bulka, zatvrdlina nebo nedošlo k nějaké změně. Na videu v úvodu článku vás sympatický medik Petr Janota naučí, jak si prsa vyšetřit a co máte vlastně hledat. O vyšetření můžete poprosit i partnera či partnerku.

Léčba rakoviny prsu je úspěšná

Rakovinou prsu v České republice každý rok onemocní zhruba 6000 žen. Přitom když se na nemoc přijde včas, je velmi dobře léčitelná. Od 45. roku může žena jít jednou za dva roky zdarma na vyšetření na mamograf, předtím je možné nechat si za úhradu prsa zkontrolovat na sonografu. Nejlepší ovšem je nečekat na vyšetření na přístroji jednou za dva roky, ale jednou měsíčně se sama doma vyšetřit. I malá změna, jako je výtok z bradavky, změna jejího tvaru, může značit, že se něco děje, i když jinak vám nic není. Rakovina prsu zpočátku vůbec nebolí. Jenže bohužel často máme pocit, že nás se přece rakovina netýká. Přitom tato nemoc se nevyhýbá ani nejmladším věkovým kategoriím, nejmenší pacientkou je osmiletá holčička. 

Z vyšetření prsou si můžete udělat i příjemné zpestření svého partnerského života. Vy mu můžete vyšetřit varlata, on vám zase prohmatat prsa. Že je to důležité, ilustruje fakt, že až 30 procent rakoviny odhalí naše drahé polovičky, když na nás sahají. 

Jak tedy na to? Podívejte se na video v úvodu článku, kde vás vyšetřením krok za krokem provede mladý medik Petr Janota, student 3. lékařské fakulty UK, který je školitelem neziskové organizace Loono.cz.

Příznaky rakoviny prsu

Zjistíte přitom, že prsa jsou vlastně mnohem větší, než jste si dosud myslela. Jde o to zkontrolovat oblast podpaží a nahoru až ke klíční kosti, dokonce někdy může být bulka i za klíční kostí. Všímejte si změn, ke kterým došlo od posledního samovyšetření:

- Nepravidelná i vpáčená bradavka (pokud ji nemáte odjakživa či po kojení)
 - Rozdílná velikost prsů
- Pomerančová kůže
- Výtok z bradavky v barvě semaforu – žlutá, červená, zelená
- Zarudlá kůže a bolest
- Bulka, zatvrdlina a vtažení tkáně prsu

Vyšetřovat byste se měla ideálně třetí den po menstruaci. Pokud si něco najdete, nepanikařte, může to být třeba jen nezhoubná cysta. Ale v každém případě se okamžitě objednejte ke gynekologovi a řekněte mu, že jste si něco našla, ať nečekáte. Může jít doslova o dny – i třeba v tom směru, zda přijdete o prso, či nikoliv. A nenechte se odbít, někdy si musíte na gynekologovi svou neústupností doslova dobýt žádanku na další vyšetření, tak jako se to stalo mladé pacientce projektu Bellis Haně
Šťástkové. Ta si v 31 letech našla bulku, ale gynekolog jí řekl, že se jedná pravděpodobně jen o cystu. Jen díky tomu, že chtěla na další vyšetření, zjistila, že má rakovinu prsu, a mohla se začít včas léčit. 

Podívejte se tedy na naše video v úvodu článku. Vzniklo ve spolupráci s organizací Loono.cz. Činnost téhle neziskovky nás nadchla, sdružuje budoucí doktory, sestřičky, rehabilitační pracovníky, kteří ve volném čase objíždějí školy, firmy, festivaly a učí nás, jak být aktivní ve vlastní prevenci. Více informací k samovyšetření najdete na stránkách loono.cz ZDE .

Jak partnerovi pomoci vyšetřit varlata? Čtěte ZDE: 

Doporučujeme

Články odjinud