Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vražedkyně Janáková u soudu řekla pravdu o znásilnění bachaři: Její dítě skončilo v nemocnici!

Aktualizováno -
24. října 2019
16:06
Autor: dce, chm, ČTK, jp - 
24. října 2019
13:20

Vražedkyně Petra Janáková (29) si svobody moc neužila. V červnu ji díky těhotenství propustili z výkonu trestu. Mimo vězení měla zůstat rok od porodu, tedy do konce srpna 2020. Policisté a soud ale rozhodli jinak. Kvůli křivému obvinění putuje vražedkyně zpátky do cely. Její chlapeček skončil v nemocnici!

Petru Janákovou policie zatkla v úterý v Lomnici nad Popelkou na Semilsku. Viní ji z trestného činu křivého obvinění - odsouzená vražedkyně totiž tvrdila, že otěhotněla ve vazbě v Hradci Králové poté, co ji znásilnili dozorci. Po jejím porodu to ale testy DNA dítěte zcela vyloučily. Naopak se podařilo určit, že otcem je bývalý vězeň, který v Hradci rozvážel jídlo. Muž je nyní už na svobodě, sperma ženě patrně předal ukryté v nádobce při rozvážení jídla.

Soud v Opavě od jedné odpolední jednal o uvalení vazby na devětadvacetiletou vražedkyni. Ze zákona byla přitom teprve před pár měsíci propuštěna, aby se rok po porodu mohla starat o své dítě.

Žena přicházela k soudu se sklopenou hlavou, vlasy jí padaly do tváře. Nepromluvila ani slovo, ve tváři měla nezúčastněný výraz. "Litovala a doznala se k trestné činnosti. Co se týče křivého obvinění, poškozenému se chce omluvit," řekl Blesku Michal Koflák.

Video  Vražedkyni Janákovou přivádějí k Okresnímu soudu v Opavě.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

"Nechci do vazby, nechci od dítěte," prohlásila před soudem sama Janáková. Soudkyně Natálie Krausová její prosby ale nebrala v potaz a ženu poslala do vazby v Ostravě. "Obviněná byla vzata do vazby z důvodů možného skrývání či útěku," vysvětlila Krausová. Janáková si proti rozhodnutí soudu podala stížnost, věc tedy bude řešit Krajský soud v Ostravě. Péči o sedmitýdenní dítě řeší místně příslušný Orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Mluvčí hradecké policie Ivana Ježková uvedla, že dítě bylo po zadržení Janákové s jejím souhlasem dočasně umístěno do nemocničního zařízení. Tam dvouměsíční chlapeček zůstane, než bude rozhodnuto o jeho dalším osudu.

Soudkyně vysvětlila, že pokud soud v případu křivého obvinění rozhodne dříve než uplyne rok od narození dítěte Janákové, půjde vražedkyně opět na svobodu.

Video  Státní zástupce Michal Koflák a soudkyně Natálie Krausová se vyjadřují k uvalení vazby na vražedkyni Petru Janákovou (29).  - Michal Charbulák, Blesk
Video se připravuje ...

Janáková má spolu s bývalým manželem Jaroslavem na svědomí vraždu sběratele Evžena 31. července 2017. Sběratele mincí a známek z Prahy vylákal pár pod záminkou obchodu na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem poblíž Lázní Bělohrad na Jičínsku střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole a muži sebral telefon, doklady a 34.000 korun.

Manželé Janákovi se také dvakrát neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí. Herzán si za návod k vraždě odpyká osm let. Janákovi podle soudů připravovali i další dvě loupežné vraždy sběratelů. Janák, který se přiznal při policejních výsleších a usvědčil i svou tehdejší ženu a Herzána, dostal trest 28 let.

Video  Vražedkyni Janákovou zatkli! Do cely putovala kvůli podezření z křivého obvinění  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Aby těhotenství napříště nebylo pro odsouzené ženy automatickou propustkou z vězení jako teď, chtějí poslanci za hnutí ANO předložit návrh novely trestního řádu. Měl by obsahovat ustanovení, že o odkladu nebo přerušení trestu kvůli těhotenství bude u zvlášť závažných zločinů rozhodovat soud. O těhotné vězenkyně by se měla postarat věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Novela reaguje na mezeru v zákoně, kterou se odsouzené ženy naučily využívat. Poslanec ANO Petr Sadovský dříve uvedl, že novela by mohla být účinná v roce 2022 nebo dřív.

miroslava13 ( 1. listopadu 2019 16:11 )

já bych se s vražedkyní takhle nepárala. copak nějaká práva má jenom ona??? a co ti zavraždění??? tahle blbka si asi neuvědomuje,co udělala?!

Jarabak ( 25. října 2019 12:37 )

Janáková i ten rozvažeč jídla by měli platit kompletně celou budoucí ústavní výchovu dítěte, případně platby pěstounům. Když se dva rozvedou, jednomu obvykle zakážou styk s dětmi a napaří mu alimenty. Ale když se rozmnoží takováto individua, tak žádné náklady nenesou. Dítě vychová stát, zaplatí stát. Navíc ještě mnohdy dělají to, že dají děti do pěstounské péče příbuzným a kasírují tak na ně měsíčně platby. Neuvěřitelný bordel a nepoměr v zákonech. Slušní jen všechno nesmí, všechno musí a platí a ti druzí proplouvají úplně nad věcí.

snehulak ( 25. října 2019 10:13 )

Ve zkumavce? Tak se teď říká penisu?

lepabrena ( 25. října 2019 08:31 )

Naloženo nedostane a sebevraždu nespáchá. Vrazi a vražedkyně mají vždy samostatnou celu.

msml20 ( 24. října 2019 23:42 )

Ona blbá není, prý se velmi dobře učila a chtěla být lékařka.
Ale štěstí, že se jí nestala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání