Náplavka Praha se otevře návštěvníkům dnem otevřených dveří

Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. října 2019 9:57

Opravené kobky na náplavkách se otevřou veřejnosti. Dny otevřených kobek nabídnou návštěvníkům bohatý program.

Ve středu 23. října a ve čtvrtek 24. října se na náplavkách koná akce Dny otevřených kobek. Jde o unikátní příležitost nahlédnout do nově zrekonstruovaných kobek na Hořejším a Rašínově nábřeží. Na středu 23. října je pro návštěvníky připraven bohatý program: živá hudba, rozhovory s architekty, architektonická procházka, taneční performance nebo cesta parníčkem. 

Den otevřených kobek začal ve středu 23. října komentovanou procházkou v 16:00 na Hořejším nábřeží u stanice vltavského přívozu. Novou podobu náplavek představil její architekt Petr Janda ze studia Brainwork v rozhovoru se známým popularizátorem architektury Adamem Gebrianem. Každý, kdo se na místo dostaví s vlastním přenosným FM přijímačem, například s mobilem se sluchátky, si bude moci naladit živé vysílání z náplavek v pořadu ArtCafé stanice Vltava Českého rozhlasu a poslouchat vše jako při obvyklých komentovaných procházkách. Ikonické kobky s kulatými okny pokřtí tanečníci, oba břehy pak symbolicky spojí hudební volání Sirén v podání Orchestru BERG. Po skončení přímého přenosu stanice Českého Rozhlasu Vltava je od 17:30 do 18:30 pro prvních 50 zájemců připravena hodinová procházka s architektem náplavek Petrem Jandou. Procházka se uskuteční na Rašínově nábřeží od Restaurace Vltava. Obě nábřeží spojí pro návštěvníky speciální přívozní linka s velkou kapacitou. Pro všechny budou pro zahřátí připraveny horké nápoje.

V jednotlivých kobkách představí budoucí fungování také (staro)noví nájemci a provozovatelé. Ti postupně přebírají prostory a během listopadu v nich spustí regulérní provoz. Plné fungování zatím neumožňuje nedokončený kolaudační proces. "Kromě architektonické a stavební části prací je revitalizace náplavek také náročným administrativním úkolem. Jedná se vlastně o čtyři separátní stavební řízení na území dvou městských částí, a proto i náležitosti nutné k jejich dokončení zaberou nezanedbatelný čas,“ vysvětluje koordinátor správy náplavek odpovědný za proces revitalizace, Jan Nejedlý.

Témata: Praha