Bolivijský prezident Morales obhájil mandát v prvním kole. Vyzyvatel a organizace pochybují o výsledku

Bolivijský levicový prezident Evo Morales zvítězil podle volební komise již v prvním kole voleb hlavy státu. Získá tak v pořadí již čtvrtý mandát, který mu umožní vládnout až do roku 2025. Doma i v zahraničí však čelí obviněním z volebních manipulací, uvedla v pátek agentura DPA.

La Paz Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bolivisjký exprezident Evo Morales

Bolivisjký exprezident Evo Morales | Foto: David Mercado | Zdroj: Reuters

Nejvyšší volební soud v pátek zveřejnil výsledky prvního kola prezidentských po sečtení 99,99 procenta hlasů s tím, že zbývající setinu hlasů tvoří neplatné hlasy z jednoho z okrsků, kde se budou volby opakovat v listopadu. Na konečný výsledek nemají vliv.

Bolivijské volby: Morales patrně obhájí mandát už v prvním kole. Na několika místech vypukly nepokoje

Číst článek

Podle soudu získal Morales hlasy 47,07 procenta voličů, zatímco jeho konzervativní vyzyvatel Carlos Mesa 36,51 procenta. Podle bolivijských volebních pravidel znamená zisk přes 40 procent a současně náskok vyšší než deset procentních bodů na druhého kandidáta vítězství už v prvním kole.

Mesa po oznámení výsledků uvedl, že hlasování neuzná a označil jej za podvod. Volební soud totiž v neděli na téměř 24 hodin pozastavil zveřejňování výsledků v situaci naznačující, že k rozhodnutí o vítězi voleb bude třeba druhé kolo hlasování. Když sčítání obnovil, měl na něj Morales náskok už přes deset procent.

Pochybnosti o demokratičnosti voleb vyjádřili i mezinárodní pozorovatelé Organizace amerických států (OAS), kteří Moralesovi doporučili, aby připustil konání druhého kola voleb. K této žádosti se připojily i Spojené státy a Evropská unie.

Čeká Bolívii druhé kolo prezidentských voleb? Podle předběžných výsledků vyhrál to první Morales

Číst článek

Ve společném prohlášení Kolumbie, Brazílie, Argentiny a Spojených států, na nějž upozornila agentura AP, se uvádí, že vlády těchto čtyř států „uznají pouze takový výsledek, který bude odrážet vůli bolivijského lidu“.

Gratulace k vítězství se Moralesovi naopak dostalo od představitelů Mexika, kde je prezidentem levicový Andrés Manuel López Obrador.

Morales je podle agentury AFP jedním z posledních latinskoamerických levicových politických vůdců, kteří se k moci dostali v první dekádě 21. století. Levice od té doby utrpěla porážku v Brazílii, Argentině, Chile i Ekvádoru. Venezuela, s níž bolivijský prezident udržuje těsné styky, zažívá nejhorší politickou a ekonomickou krizi historie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme