Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ingo Maurer, světlonoš věku designu, za sebou zhasl

Svítidlo Campari tvoří skutečné lahvičky s aperitivem. Foto: ingo-maurer.com
Svítidlo Campari tvoří skutečné lahvičky s aperitivem. Foto: ingo-maurer.com

Po padesáti letech plných okouzlující tvůrčí energie odešel německý designér Ingo Maurer. V pondělí 21. října zemřel ve věku 87 let. Pod vlastní stejnojmennou značkou navrhoval a vyráběl originální svítidla i celá světelná řešení. Oceňován je pro osobité ovládnutí prostoru, nadsázku, experiment a netradiční pohled na věci kolem nás.

Nová generace architektů a designérů se od 60. let začala vymezovat vůči principům moderny. Hnutí všeobecně známé jako „antidesign“ vyznávalo hodnoty, jež modernismus zcela zatracoval – pomíjivost, ironii i kýč. Na místo nábytku z ocelových trubek se tlačila nafukovací křesla či vaky naplněné kuličkami polystyrenu. V té době do světa designu vstoupil Němec Ingo Maurer a navrhl několik vtipných svítidel. Padesát let se držel na špici a neustále přicházel s novými inovativními řešeními od jednoduchých legrácek po složité technické koncepty.

Narodil se v roce 1932 na ostrově Reichenau omývaném vodami Bodamského jezera. Jeho celoživotní hluboký zájem o světlo prý probudila hra slunečních paprsků na vlnách jezera, když v dětství doprovázel otce při rybolovu.

Ingo Maurer se rád pokoušel vyrobit nezachytitelné. Foto: ingo-maurer.com

Nebylo mu ještě třicet, když jako vystudovaný typograf emigroval do USA. Několik let žil v New Yorku a San Franciscu, kde se začal věnovat navrhování svítidel. Brzy se vrátil do Evropy a v roce 1966 založil mnichovské studio Design M. Vzápětí navrhl lampu Bulb a nesmazatelně se tak zapsal do dějin designu. Inspirován americkým pop artem i umem sklářů z Murana vytvořil svítidlo ve tvaru

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější