V Evropské centrální bance [ECB] se chystá výměna na kapitánském můstku. Mluví se tak i o smysluplnosti jejího dalšího nedávného uvolnění měnové politiky. Kritici varují před slepým cílováním inflace i předčasným opatřením.

Analýzu příčin a důsledků stávajících kroků Evropské centrální banky nabídne třetí díl ABCD investora už příští úterý 29. října. Pozvání do studia přijala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská a ředitel prodeje ve společnosti Wood & Company Petr Beneš.

Co dělá ECB i další centrální banky

SuperMario je na odchodu, kormidla v Evropské centrální bance se příští týden ujme někdejší šéfka Mezinárodního měnového fondu [MMF] Christine Lagarde. Otázka pro podstatnou část trhu zní, jestli vyslyší kritiky nedávno nastartovaného nákupu dluhopisů, kterým se Mario Draghi pokouší oživit evropský růst. Zvlášť, když to zástupci centrálních bank významných ekonomik eurozóny otevřeně odmítají. Například zástupci Německa, Francie, Nizozemska a Rakouska. Zároveň upozorňují na to, že inflační cílování se ECB stabilně nedaří.

Radní ČNB překvapili

Navzdory kritice, lze očekávat, že centrální banky budou dál přikládat pod kotlem evropského kvantitativního uvolňování a dál povolovat měnovým opratím. Od začátku roku sazby snížilo více než třicet centrálních bank a to včetně ECB i FEDu.

I proto mnohé experty překvapili někteří z radních České národní banky [ČNB], kteří na svém zářijovém zasedání volali po zvýšení sazeb. Hlavní ekonom Deloitte David Marek jejich postoj ostatně vtipně okomentoval na svém Twitter účtu.

Nejen tomu, co se dá napříště čekat od ČNB a od české koruny a dalších měn, se bude věnovat třetí online debata ABCD investora 29. října od 16.30 na YouTube kanálu Investičního webu.

Otázky k tématu můžete už nyní zasílat na adresu azinvestora@seznam.cz. Další podrobnosti o ABCD investora, stejně jako záznamy už odvysílaných debat, pak najdete na stránkách www.azinvestora.info.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here