Jak si udržet zdraví i po padesátce. Důležitá je prevence

Říká se, že v padesáti život nekončí, ale začíná. A je to pravda. Máte před sebou minimálně dvacet až třicet let života a snad i více. Děti jsou už většinou odrostlé a více či méně samostatné. Takže máte konečně i nějaký čas sama na sebe. Dovolte si o sebe pečovat. Učte se nové věci, poznávejte nové země i lidi a užívejte si svůj život naplno. Myslete na své zdraví, bez něj to totiž nejde.

Je pár vyšetření, na které byste rozhodně neměla zapomínat. Přečtěte si následující seznam lékařských prohlídek, které byste měla po padesátce podstoupit, abyste si své zdraví co nejdéle udržela. U všech závažných onemocnění je velmi důležitá včasná diagnóza, a hlavně zahájení samotné léčby.

Gynekologie

Strašidelné statistiky

Rakovina děložního čípku patří mezi nejběžnější a nejnebezpečnější zhoubná onemocnění v ČR. Každý den u nás na tuto nemoc zemře jedna žena. Přitom při včasném zásahu ke vzniku rakovinového nádoru vůbec nemusí dojít. Proti tomuto onkologickému onemocnění dnes existuje i očkování, které lze aplikovat již od 12 let dívek i chlapců (přenašeči).

Ke gynekologovi by si měla jednou ročně zajít každá žena od svých 15 let. Jiné to není ani u žen po menopauze. Kromě běžného vyšetření pohlavních orgánů pohmatem a pomocí ultrazvuku a prohlídky prsů, by měl lékař provést i stěr z děložního čípku a následně provést cytologické vyšetření. Výsledky cytologie ale nejsou vždy 100 % jisté. Například u karcinomu děložního hrdla odhalí až přednádorové změny na buňkách. To už ale může být bohužel pozdě. Ze závěrů mezinárodních studií posledních let vyplývá, že až třetina žen s rakovinou děložního čípku se dozvěděla od svého lékaře, že jejich cytologie je v pořádku.

Nebojte se na vyšetření trvat

Požádejte svého gynekologa o takzvaný HPV DNA test a trvejte na něm. Nenechte se odradit vysvětlováním, že tomuto testu váš gynekolog nevěří nebo že jej nepotřebuje. Jde o vaše zdraví. Počítejte ale s tím, že si jej budete muset zaplatit. Test HPV DNA sice prozatím hrazen pojišťovnami není, ale investice se vám vyplatí. Na rozdíl od běžné cytologie totiž dokáže diagnostikovat infekci rizikovými typy lidského papilomaviru, tedy HPV (typy 16 a 18), které způsobují drtivou většinu nádorů děložního hrdla.

„Výsledek testu HPV DNA určuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku mimořádně přesným způsobem. Negativní výsledek testu HPV DNA představuje informaci o velmi nízkém riziku rozvoje rakoviny a umožňuje prodloužení intervalu kontrolního testování na 3 až 5 let,” vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. „Nepodceňujte pravidelné prohlídky a prevenci ani v pokročilejším věku, nejčastěji je pozdní stádium rakoviny diagnostikováno právě starším ženám, které prohlídky opomíjely,” varuje ještě profesor Sláma.

Mamograf

Rakovina prsu je u žen v Česku také velice častým onkologickým onemocněním. Proto pojišťovna hradí ženám od 45 let vyšetření na mamografu jednou za dva roky. Pokud máte ve své rodinné anamnéze více případů rakoviny prsu, automaticky patříte do skupiny žen, které by měly chodit na vyšetření prsu jednou ročně od 25 let. Jak to funguje? Praktický lékař nebo gynekolog vám vystaví žádanku do mamologického centra. Tam vám laborantka pomocí rentgenových paprsků prosvítí dvakrát prs v odlišné poloze a lékař poté ze snímků vyhodnotí, zda je vše v pořádku, nebo bude-li zapotřebí dalších vyšetření k odhalení nejasností či potvrzení přímo nádorového onemocnění.

Test okultního krvácení do stolice (TOKS)

Toto vyšetření asi nezní zrovna příjemné, ale je zcela bezbolestné a jednoduché, obnáší pouze odběr vzorku stolice. A ten můžete provést sama v klidu a pohodlí domova a pak ho jen odnést svému praktickému lékaři. Výsledky jsou rychlé, obvykle vám je lékař sdělí ihned. Chemická analýza dokáže odhalit stopy krve, které běžně nemáte šanci vidět pouhým okem. Pozitivní výsledek může totiž signalizovat zhoubný nádor střev. Toto onemocnění je každý rok diagnostikováno téměř sto tisícům Čechů. Je to jedno z nejčastějších nádorových onemocnění u žen. TOKS se ženám mezi 50 a 55 lety doporučuje jednou ročně, poté jedenkrát za dva roky.

Oční

Navštívit svého očního lékaře se dospělým doporučuje každé dva roky. „Preventivní prohlídka slouží nejen k případnému stanovení dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zelený zákal. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky. Velkým strašákem je i šedý zákal neboli katarakta, je totiž nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Kvůli pozvolnému nástupu zákalu jej člověk ani nemusí zaznamenat, avšak díky preventivním prohlídkám lze nemoc podchytit již v zárodku. „Šedý zákal je choroba, která je spojena s věkem. K jeho rozvoji ale může přispět i větší dioptrická vada, cukrovka nebo úraz oka. Mírný stupeň šedého zákalu má prakticky každý ve věku nad 65 let. Pak už jen závisí na stupni katarakty a doby, kdy je potřeba jej operativně léčit,” vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky . Obě tyto zákeřné nemoci lze dnes již snadno operovat pomocí nejmodernějších laserů. Naše oči stárnou s námi a vidění se přirozeně zhoršuje a nemocí přibývá. Nepodceňujte tedy preventivní prohlídky, oči máte jen jedny.

Stomatologie

To, jak vypadají vaše zuby, ovlivňuje vaše sebevědomí, komfort u jídla, ale i to, jak vás vnímá vaše okolí. Preventivní prohlídky u zubaře hradí pojišťovny dvakrát ročně. Tak toho využijte, ať neskončíte zbytečně předčasně s protézou. Lékař by vám na preventivní prohlídce měl zkontrolovat stav chrupu, sliznice i dásní. Zaměřit se na zjišťování změn v dutině ústní, které by mohly signalizovat přednádorové či nádorové změny nebo jiná onemocnění. Také by vám měl odstranit zubní kámen, takže se nestyďte ho o to požádat.
„V ideálním případě by vám lékař měl udělat během preventivní prohlídky i rentgenový snímek, aby odhalil případné skryté komplikace a onemocnění. A mohl tak například zabránit ztrátě zubu apod.,” uvádí MDDr. Jaroslava Havelková.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat