K poškození památníků rudoarmějců v Ostravě a Brně se hlásí nacionalisté

  10:18
K poškození památníků rudoarmějců v Komenského sadech v Ostravě a v brněnském Králově Poli se přihlásili příznivci skupiny, která si říká Národní a sociální fronta. O činu její členové informovali přes své facebookové stránky. Akci nacionalistů vyšetřuje policie, ruské velvyslanectví ji označilo za barbarskou výtržnost.

Památník Rudé armády v Ostravě zbarvili příznivci Národní a sociální fronty v noci na středu do červena a opatřili jej nápisy připomínající povstání proti stalinistické diktatuře a sovětské okupaci z roku 1956 v Maďarsku. Posléze podobně poškodili také památník rudoarmějcům v Brně.

„Rozhodli jsme se připomenout skutečné povstání lidu proti komunismu z roku 1956 v Maďarsku,“ napsali k tomu v prohlášení zveřejněném na Facebooku.

Rudá armáda si podle příznivců Národní a sociální fronty svůj pomník navzdory osvobození Československa nezaslouží.

„Namísto pojmu osvobození Rudou armádou nám přijde trefnější spojení obsazení Sovětským svazem. A takovýto akt čtyřicetiletého ponížení našich zemí si žádný památník nezaslouží,“ napsali.

Fotogalerie

Národní a sociální fronta na svém Facebooku za text doplnila, že jí toto prohlášení přišlo e-mailem. Na přímý dotaz iDNES.cz, zda jde tedy o akci této organizace, nebo jen prezentuje stanovisko autorů činu, správce stránky odpověděl, že je to práce jejich příznivců.

„S prohlášením, které nám bylo s fotkami dodáno, se plně ztotožňujeme,“ dodal.

S činem se ale neztotožňuje široká veřejnost, což dává najevo v komentářích u zveřejněného příspěvku i dalšími cestami. Ostře se proti konání pachatelů ohradil už ve středu primátor Ostravy Tomáš Macura.

„Nějací ‚hrdinové‘ v noci pod pláštěm tmy polili a pomalovali červenou barvou Památník Rudé armády v Komenského sadech. Stydím se za ně! Prokázali tím leda svou zbabělost, neznalost dějin a neúctu k vojákům, kteří při osvobozování Ostravy padli a jejichž ostatky jsou zde uloženy,“ uvedl na svém účtu na Twitteru. 

Jednání odsoudil i místostarosta příslušného ostravského obvodu David Witosz. „Je to důkaz lidské hlouposti a nevzdělanosti. Za námi je pochováno na 700 obětí ostravské operace z roku 1945. Pomník je věnován padlým, mezi kterými byli i Čechoslováci. Spojení s rokem 1956 je mimo,“ řekl.

Na vandalismus reagovala ruská ambasáda i ministr zahraničí

Na čin reagovalo také ruské velvyslanectví. „Jsme hluboce rozhořčeni aktem vandalizmu spáchaným v noci na 23. října 2019 na čestném pohřebišti 485 padlých rudoarmějců v Komenského sadech v Ostravě. Ten skutek není ospravedlnitelný a jen potvrzuje nebezpečí krátkozraké a neuctivé manipulace jistých politických sil s dějinami II. světové války a snah pošpinit ty, kdo obětovali své životy pro osvobození Československa od nacizmu,“ uvedli jeho zástupci.

Podobně později reagovali na poničení pomníku v Brně. „Na pozadí celkem pečlivého a uctivého vztahu obyvatel České republiky k památce sovětských vojáků vypadají podobné incidenty jako úsilí o rozladění rusko-českých vztahů, které spojují společné dějiny boje proti fašistickým dobyvatelům,“ uvedlo velvyslanectví. Podle ambasády tuto tendenci podněcují jisté politické síly a vyvolává znepokojení.

„Počítáme s tím, že zneuctění památníků nebude ze strany české společnosti tolerováno,“ zdůraznila ambasáda.

Vandalismus zkritizoval také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Vybíjet si zlost či frustraci na historických symbolech je podle něj ubohé a v nejhorších případech to může ohrozit české zájmy v Evropě či jinde po světě. „Už proto, že očekáváme, že stejnou úctu budou mít k našim památníkům či pomníkům právě za našimi hranicemi,“ uvedl ministr na Twitteru.

Případem se zabývají policisté. „Policisté prověřují okolnosti poškození památníku. Věc kvalifikovali jako přečiny poškození cizí věci a výtržnictví. Policisté i v této chvíli shromažďují a analyzují veškeré dostupné informace,“ uvedla v pátek dopoledne ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. 

Ostravský magistrát nyní hledá specializovanou firmu a restaurátora, kteří by mohli začít s odstraňováním červené barvy z památníku.

„V tomto týdnu se s největší pravděpodobností s čistícími pracemi ještě nezačne,“ uvedl mluvčí Úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz David Račák.

Autor: