Přednášky, exkurze

Fakulta architektury ČVUT připomene 17. listopad veřejnou debatou o stavu architektury

Součástí oslav, které se budou konat v pondělí 11. listopadu od 17 hodin, bude udílení medailí, křest knihy 30 let svobody – rozhovory o společnosti a architektuře a moderovaná debata o stavu architektury před rokem 1989 a změnách, které nastaly po něm. Účast na akci přislíbili významní čeští architekti spjatí s fakultou. Akce se koná v atriu Fakulty architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6.

Fakulta architektury ČVUT připomene 17. listopad veřejnou debatou o stavu architektury„Třicáté výročí je příležitostí ke zdůraznění hodnot, pro které se tehdy demonstrovalo i ke zhodnocení polistopadové cesty české společnosti a architektury,“ říká proděkan pro vnější vztahy Fakulty architektury ČVUT Jan Jakub Tesař. Stejně jako před pěti a deseti lety, i tentokrát fakulta pořádá k výročí sametové revoluce veřejnou debatu. Letos navíc myšlenky, názory a vzpomínky architektů několika generací vydává knižně.

V knize rozhovorů vydané FA ČVUT a nakladatelstvím KANT odpovídají na otázky Petra Volfa a Jiřího Horského architekti Mirko Baum, Tomáš Hradečný, Ladislav Lábus, Miroslav Masák, Michaela Mrázová, Tomáš Šenberger a Zdeněk Zavřel. Jedná se o unikátní svědectví, která čteme jako jeden velký dramatický příběh. Kniha obsahuje také eseje od Oldřicha Ševčíka a Vladimíra Šlapety, v nichž se tito renomovaní autoři – každý ze svého úhlu pohledu – zamýšlejí nad odkazem Listopadu pro současnost. Kniha vychází v česko-anglické verzi a bude možné ji zakoupit v obchodní síti.

„Publikace přináší působivé, sugestivní svědectví generace architektů spjatých s Listopadem 1989, může se stát i výzvou k netriviálnímu přemýšlení o podstatném: o nesvobodě před Listopadem 1989, o technické zaostalosti stavebnictví v době reálného socialismu, o dobovém kontextu, o proměně hodnot, životních a profesních podmínek, o otevření perspektiv po Listopadu 1989,“ shrnuje v úvodním eseji historik a teoretik architektury Oldřich Ševčík.

Po křestu knihy v atriu fakulty bude následovat veřejná debata. Svou účast přislíbilo téměř třicet významných českých architektek a architektů v čele s děkanem fakulty Ladislavem Lábusem. Dorazí někdejší poradce prezidenta Václava Havla architekt Miroslav Masák, Mirko Baum nebo známý popularizátor československé poválečné architektury a raper Vladimir 518. Z debatérů, kteří v současné době působí na Fakultě architektury, to budou Tomáš Hradečný, David Tichý nebo Ondřej Beneš. Chybět nebudou ani zástupci studentů, jako např. Vojtěch Rudorfer, náčelník fakultního Spolku posluchačů architektury. Moderuje Adam Gebrian.

Akcí chce fakulta zprostředkovat současným studentům, kteří se narodili až po roce 1989, tehdejší dobu a stav architektury a společnosti. Právě generační zkušenost a dialog mezi generacemi produkují vztahy, na nichž vyrůstají, stojí a padají výsledky demokracie. Vstup na akci je volný.

tisková zpráva, wd