Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brexit i za cenu facek. Britové jsou ochotni své poslance zmlátit

Autor: ČTK - 
25. října 2019
13:35

Část Britů se domnívá, že násilí vůči britským poslancům má smysl, pokud by znamenalo, že se tak podaří prosadit příslušný názor na brexit. Plyne to podle serveru televize Sky News z průzkumu veřejného mínění, který uskutečnily Edinburghská a Cardiffská univerzita. Spoluautor sondáže Richard Wyn Jones uvedl, že jej výsledky ankety šokovaly.

Mnoha účastníkům průzkumu by také nevadilo, pokud by byl při případných brexitových protestech někdo zraněn. I vážné zranění by podle některých respondentů bylo cenou, kterou by stálo za to zaplatit. K takovému názoru se kloní 69 procent zastánců odchodu Británie z EU v Anglii, 62 procent ve Skotsku a 70 procent ve Walesu. V opačném táboře je to 57 procent v Anglii, 56 procent ve Skotsku a 57 procent ve Walesu.

„Moc často se nestává, že by mnou výsledky nějakého průzkumu otřásly. V tomto případě jsem přímo šokován,“ uvedl Wyn Jones. Překvapilo jej, kolik lidí se domnívá, že násilí je možný důsledek brexitu, ale také to, že mnoho lidí z obou skupin považuje násilí za ospravedlnitelné, pokud by vedlo ke kýženému výsledku.

Průzkum ukázal, že násilí vůči poslancům považuje kvůli brexitu za ospravedlnitelné 71 procent zastánců odchodu Británie z EU v Anglii, 60 procent ve Skotsku a 70 procent ve Walesu. Mezi zastánci setrvání Spojeného království ve společenství to bylo 58 procent v Anglii, 53 procent ve Skotsku a 56 procent ve Walesu.

Britští poslanci se s výhrůžkami setkávají kvůli brexitu pravidelně a není výjimkou, že Dolní sněmovnu opouštějí v policejním doprovodu. Jen krátce před referendem o brexitu v roce 2016 byla zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová, která se zasazovala o setrvání země v Evropské unii.

Zobrazit celou diskusi