Hlavní obsah

Kočner dal sledovat generálního prokurátora

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Podnikatel Marian Kočner, který je obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka, dal sledovat kromě novinářů také slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. Uvedla to mluvčí Generální prokuratury SR Andrea Predajňová.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

„Důvodem, proč byl Čižnár v hledáčku, je, že nejednal Kočnerovi po vůli,“ řekla Predajňová. Čižnár měl být také více než 30krát lustrován v policejních databázích.

Případem se zabývá bratislavská krajská prokuratura a věc postoupí i Úřadu inspekční služby, který se zaměřuje na odhalování trestných činů příslušníků bezpečnostních sborů.

V Kuciakově kauze obžalovali čtyři lidi

Evropa

Tento úřad v polovině srpna informoval, že kromě novinářů byli lustrováni i někteří prokurátoři. Celé to pak mělo vyústit v objednávku vraždy prokurátorů Maroše Žilinky a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšice. Vraždy mělo vykonat stejné komando, která zavraždilo Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. K vraždám prokurátorů a advokáta nakonec nedošlo.

V případu lustrace několika novinářů v policejních databázích byl letos v dubnu obviněn bývalý šéf finanční zpravodajské jednotky Národní kriminální agentury Pavol Vorobjov pro přečin zneužívání pravomocí veřejného činitele a přečin neoprávněného nakládání s osobními údaji. Kromě toho pokračuje vyšetřování dalších vysokých policejních úředníků.

Kočner posílal z vězení motáky, chtěl se dostat z vazby

Evropa

Při lustraci zjišťuje policista o občanovi základní údaje: bydliště, rodinné poměry, zda vlastní zbraň nebo automobil a podobně. „Vorobjov loni v této souvislosti vypovídal na policii. Původně řekl, že postupoval na pokyn tehdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara, ale pak výpověď změnil,“ uvedl Denník N. Gašpar popřel, že příkaz k lustraci vydal.

Kuciak a Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta. V souvislosti s vraždou podala slovenská prokuratura v pondělí obžalobu na podnikatele Kočnera a další tři osoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám