Hlavní obsah

Svedou Angličané zázrak? Uprostřed běsnících živlů stojí proti nemilosrdné mašině

Tokio/Praha

Ústřední motto celého šampionátu zůstává stále v platnosti. Završí All Blacks na mistrovství světa v ragby v Japonsku zlatý hattrick? Ve čtvrtfinále rozjetý Nový Zéland nečekaně snadno vyřídil Irsko, teď se mu postaví Anglie. Druhou semifinalovou dvojici tvoří Wales a Jihoafrická republika. Hraje se v sobotu a v neděli, vždy od 10:00 SEČ, obě utkání vysílá ČT sport a sledovat je můžete v online reportážích na Sport.cz.

Počasí ragbistům Anglie zrovna dvakrát nepřálo

 
Článek
Fotogalerie

Stojí nejen proti nemilosrdné mašině, ale také proti běsnícím živlům. Tři zápasy v základních skupinách zrušil tajfun, teď ragbistům Anglie a dalším semifinalistům komplikují přípravu intenzivní deště.

„Více než dva roky jsme se na Nový Zéland chystali, protože jsme tušili, že na něj můžeme narazit. Jsme nadšení, že předpoklad vyšel. Věřím, že jeden zápas proti nim můžeme vyhrát," doufá Eddie Jones, australský trenér Anglie.

Jeho chlapci však mají s favoritem špatnou bilanci. All Blacks dokázali porazit jen jednou od roku 2003.

„Útočíme na třetí titul v řadě, takže budeme pod velkým tlakem. Angličané však taky. Je velká věc hrát o finále. Máme k nim respekt, ale věřím, že je to vzájemné," reaguje jeho novozélandský protějšek Steve Hansen.

Iry roznesli na kopytech

Ve čtvrtfinále byly k vidění tři jasné partie. Výjimkou byl jen duel Francie, která měla překvapivě dlouho navrch nad Walesem. Pak byl ovšem na francouzské straně za faul loktem vyloučen autor první pětky utkání Sébastien Vahaamahina a favorit početní výhodu v závěru přece jen zužitkoval.

„Je mi líto Francie. Hrála tak, jak by měla její hra vypadat. Během turnaje se hodně zlepšila a ukázala, že za čtyři roky se s ní musí na domácím MS počítat. Zkrat a vyloučení druhořadníka čtvrtfinále s Walesem ovlivnilo, dá se říci, že i rozhodlo," glosuje kapitán české reprezentace Vojtěch Havel, který ve Francii působil téměř šest let.

„Potěšil mě výkon Anglie proti Austrálii, tak velký rozdíl ve skóre se určitě nečekal. Její zápas s Novým Zélandem bude hodně zajímavý, tedy pokud se nezopakuje, co All Blacks předvedli proti Irům. Od samého začátku bylo jasno a roznesli je na kopytech... Anglii věřím, že by je mohla potrápit," přemítá ragbista Tatry Smíchov.

Ani takové počasí nemůže hráče odraditVideo: sntv

Střet dvou polokoulí a stylů

Ve čtvrtfinále skončil historický marš Japonska, kterým žila celá pořadatelská země.

„Kdyby Jihoafričané podruhé za sebou prohrála na MS s Japonci, už by to tam někdo nepřežil... Nemohli si takový výbuch dovolit. K zápasu přistoupili velmi svědomitě a poctivě. Když se do toho opřou, hrají moc dobře. Jejich semifinále proti Walesu taky může být velmi zajímavé. Přestože turnaj je dlouhý a na obou stranách přibylo dost zraněných," poukazuje Havel.

Foto: rugbyunion.cz

Kapitán české ragbyové reprezentace Vojtěch Havel (uprostřed).

Semifinále vidí jako střet dvou polokoulí a dvou různých stylů. „Silové ragby, které hrajeme tady v Evropě, narazí na běhavé a dynamické z Jižní polokoule."

Drsná srážka s úžasným stylem

Zkušený český ragbista netají, že by se mu líbilo evropské finále.

„Jenže když vezmu, jak se zatím All Blacks na šampionátu prezentují, čeká Angličany hodně těžký úkol. Mají však silný tým, budují ho celé čtyři roky od posledního MS. Zatímco finále pak bude hop nebo trop, na semifinále se podle mě dá lépe připravit. A v jednom zápase, k němuž směřují několik let, je třeba překvapit mohou," doufá v senzaci.

Jestli někdo měl největšího favorita vyřadit, tak právě Irsko. V poslední době porazilo Nový Zéland dvakrát, do Japonska přijelo jako světová jednička. Jenže svou roli neuneslo.

„Na Irech byla znát velká zodpovědnost. Procházeli turnajem, ale klíčový krok jim chyběl. Vítěz byl jasný hned od začátku. All Blacks na ně nastoupili neskutečným a úžasným stylem, pro který je spousta ragbyových fanoušků na celém světě tak miluje," poukazuje Havel na výjimečné kvality chasníků z Nového Zélandu.

Dá se i v ragby věřit na zázraky...?

Kdo podle vás získá titul mistrů světa?
Anglie
19 %
Nový Zéland
63,4 %
Wales
7,9 %
JAR
9,7 %
Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v ragby 2019

  • Čtvrtfinále

  • 19.10.19      09 : 15 Óita
    Anglie Anglie Austrálie Austrálie
    40 : 16
  • 19.10.19      12 : 15 Tokio
    Nový Zéland Nový Zéland Irsko Irsko
    46 : 14
  • 20.10.19      09 : 15 Óita
    Wales Wales Francie Francie
    20 : 19
  • 20.10.19      12 : 15 Tokio
    Japonsko Japonsko Jižní Afrika Jihoafrická republika
    3 : 26
  • Semifinále

  • 26.10.19      10 : 00 Jokohama
    Anglie Anglie Nový Zéland Nový Zéland
    19 : 7
  • 27.10.19      10 : 00 Jokohama
    Wales Wales Jižní Afrika Jihoafrická republika
    16 : 19
  • Finále

  • 02.11.19      10 : 00 Jokohama
    Anglie Anglie Jižní Afrika Jihoafrická republika
    12 : 32
  • 01.11.19      10 : 00 Tokio O 3. místo
    Nový Zéland Nový Zéland Wales Wales
    40 : 17
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články