Reorganizace Oleo Chemical? V kauze se musí rozhodnout znovu, nařídil soud

O firmě Oleo Chemical bude znovu rozhodovat pražský městský soud. Věc mu vrátil Vrchní soud v Praze. Odmítl také námitku podjatosti vůči soudkyni, z dalšího projednávání u městského soudu ji nevyloučil. Vyplývá to z usnesení vrchního soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Městský soud nejprve předloni schválil reorganizační plán formou fúze s firmou Temperatior, letos v červenci reorganizační plán zamítl a poslal Oleo do konkurzu, o který dlouhodobě usiluje společnost Ravak.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak firmě půjčil stovky milionů korun na investice do modernizace technologie. Finanční zdroje se ale nevracely, Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Předložený reorganizační plán počítal s fúzí Olea se společností Temperatior, která by se uskutečnila až po ukončení insolvenčního řízení. V rámci reorganizace měla být zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů a věřitelé uspokojeni z vypořádacího úvěru za 400 milionů korun poskytnutého Temperatiorem. Podle Ravaku měl reorganizační plán Olea nepoctivý záměr.

Vrchní soud ve svém usnesení z 24. října uvedl, že reorganizační plán v době po jeho předložení je možné přeměnit na konkurz jen tehdy, pokud všem oprávněným uplyne doba k předložení nového reorganizačního plánu. Městský soud přitom podle verdiktu vrchního soudu neumožnil schůzi věřitelů se znovu vyjádřit, zda chce řešit úpadek Oleo Chemical nadále reorganizací, nebo požaduje konkurz.

"V tomto okamžiku ještě nemáme zpracovaný právní rozbor usnesení vrchního soudu, ale rozhodně ho vnímáme jako jednoznačné potvrzení pokračování reorganizace," uvedl dnes člen představenstva Oleo Chemical Jaroslav Jandura. Zveřejněný verdikt je podle něj důležitý také pro zaměstnance firmy, protože ukončil téměř tříměsíční období nejistoty.

"Rozhodnutí vrchního soudu potvrdilo prakticky všechny naše argumenty podané v odvolání. Považujeme za důležité, že mimo jiné konstatoval, že reorganizační plán je zcela v souladu se zákonem a není jím sledován nepoctivý záměr, a že vrchní soud také shledal jako nedůvodné námitky vznášené věřitelem Ravak, kterými dlouhodobě zatěžuje celý průběh insolvenčního řízení," doplnil mediální zástupce Temperatioru Karel Samec. Vyjádření Ravaku ČTK zjišťuje.

Vrchní soud také uvedl, že podle městského soudu nebyly naplněny dvě podmínky pro reorganizaci, měl ale samostatně posoudit všechny zákonem vyžadované podmínky. Vrchní soud tak nemohl červencové usnesení městského soudu potvrdit ani změnit, ale musel ho zrušit jako celek a soudu prvního stupně vrátit k dalšímu projednání.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, otevřely mnohem rozsáhlejší kauzu. Manažeři Olea v době finančních problémů firmy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, při jejichž shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Loni v březnu soud potvrdil, že Urbánek, Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou za tunelování Olea do vězení, každý na tři roky. Naopak lobbista Rittig byl v kauze pravomocně osvobozen.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical Vrchní soud v Praze Praha Ravak

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy