Kremlík odvolal šéfa Cendisu, státní podnik bude řídit Paroubek

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) odvolal z čela státního podniku Cendis Jana Chovance. Řízením podniku byl zatím pověřen jeho dosavadní zástupce Jan Paroubek. Podle ministerstva se Chovanec dopustil řady pochybení, které měly negativní vliv na chod podniku. Cendis poskytuje státu IT a komunikační služby dopravně-správních agend. Na starosti má například vývoj softwaru pro jednotné jízdenky.

"Ano, byl jsem odvolán. Bez udání důvodu," řekl Chovanec pro server zdopravy.cz. V čele státního podniku byl od listopadu 2015.

Mluvčí ministerstva Lenka Rezková ČTK řekla, že ministr ředitele odvolal na doporučení dozorčí rady firmy. "Bývalý ředitel Chovanec se dopustil zákonných pochybení v několika případech, jedním z nich je, že vědomě neodvedl z vyplaceného odstupného zákonné odvody. Dalšími důvody je absence mzdového řádu, nesoulad organizačního řádu s organizačním schématem, nejednoznačné vymezení možnosti čerpání příspěvku na stravování," uvedla s tím, že audit ministerstva tyto chyby potvrdil.

Jeho nástupce Paroubek nyní novým ředitelem společnosti jmenován nebyl, byl pověřen řízením. V podniku měl dosud na starosti například přípravu jednotného tarifu nebo systému pro výdej řidičských průkazů. Dříve působil jako provozní ředitel v Leo Expressu či RegioJetu.

Jde tak o další personální změnu od nástupu Kremlíka na ministerstvo na konci dubna. Už dříve provedl změny na Ředitelství silnic a dálnic, kde ve funkci generálního ředitele nejprve skončil Jan Kroupa a později i jeho nástupce Pavol Kováčik. Šéfem silničářů byl na začátku října jmenován Radek Mátl. Vedení se změnilo také v Českých drahách, kde skončil Miroslav Kupec a nahradil ho Václav Nebeský.

Cendis zřídilo v roce 2015 pro své záměry v IT ministerstvo dopravy. Podnik mu poskytuje organizační, technické a procesní poradenství související s dopravně-správními agendami.

Server dodal, že význam Cendisu v posledních dvou letech výrazně stoupl, loni měl státní podnik se zhruba 50 zaměstnanci obrat téměř 70 milionů korun. Má na starosti i další velké projekty: přípravu a provoz systému státního jednotného tarifu pro všechny železniční dopravce, ministerstvo také počítá s tím, že bude dělat supervizi nového mýtného systému.

Související

Vladimír Kremlík

Policie bude muset znovu řešit kauzu tendru na dálniční známky

Policie se bude muset znovu zabývat kauzou tendru na elektronické dálniční známky, kvůli níž loni skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Dnes to uvedla Česká televize(ČT), podle níž dozorující státní zástupce vrátil odložený případ kriminalistům k dalšímu prověřování.
E-shop na dálniční známky nefunguje

Prodej dálničních známek přes e-shop nefunguje, Havlíček je terčem kritiky a posměchu

Nákup elektronických dálničních známek na příští rok přes internetový obchod edalnice.cz od rána nefunguje. Ostrý provoz e-shopu se má spustit během dneška, ještě se ladí některé detaily, řekl ráno ČTK Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která systém provozuje. Podle něj si ovšem první známky už někteří řidiči brzy ráno koupit stihli.

Více souvisejících

Vladimír Kremlík Cendis Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy