Nový zlínský miláček! Cítím se tady dobře, líčí střelec Claireaux

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

25. října 2019, 22:01

Michal Sedláček

Sejde se Slovinec, Slovák a Francouz... A Mladá Boleslav odjíždí z Moravy s prohrou 0:4. Tak nějak by se s nadsázkou dal popsat zápas Zlína s Boleslaví. Ševci vyhráli druhý zápas v řadě, když ústředními postavami utkání byli cizinci v dresu Beranů.

Slovák Marek Čiliak pochytal všech devatenáct střel a připsal si první čisté konto.

Slovinec Žiga Jeglič v prvním zápase za Zlín zaznamenal svůj první gól.

Francouz Valentin Claireaux vstřelil dva góly a byl vyhlášen hvězdou duelu.

Osmadvacetiletý Francouz je ve Zlíně na šestizápasové zkoušce. Po dvou utkáních se ale už tak nějak počítá s tím, že jen u zkoušky nezůstane. Claireaux už má totiž dva góly a dvě asistence. „Hrajeme jako tým a daří se mi na ledě, ale na mém výkonu nezáleží, důležité je, že se daří týmu a že vyhráváme. To je pro mě skvělé. Jen v tom pokračovat,” přeje si účastník pěti mistrovství světa.

„Jsem často na ledě, hodně si zahraji, a to je to, co potřebuji."

Ve Zlíně se zabydlel rychle. Už v minulém utkání v Hradci si připsal dvě asistence a proti Boleslavi přidal naopak dva góly. „Cítím se zde lépe a lépe. Jsem šťastný, že mohu hrát. Atmosféra v týmu je dobrá, hráči jsou milí,” pochvaluje si rodák z ostrova nedaleko od Kanady, jenž dostává na ledě opravdu hodně prostoru.

Trenér Svoboda ho staví jak na oslabení, tak na přesilovky. „Je to pro mě skvělé. Jsem často na ledě, hodně si zahraji, a to je to, co potřebuji. Je to lepší každým dnem,” libuje si.

Claireaux ukázal, že tento Svobodův tah je dobrým krokem. Gól totiž vstřelil jak v oslabení, tak v přesilovce. „Vždy když mě dá trenér na led, snažím se plnit svou roli. Ať je útočná, defenzivní, hraje se oslabení, nebo přesilovka, prostě se snažím pomoct týmu, jak jen to jde,” říká hrdina utkání, který předchozí čtyři sezony působil ve Finsku. Nevyhnul se tak porovnání nejvyšší finské a české ligy.

„Myslím, že největší rozdíl je v bruslení. Finové hodně bruslí, takže s bruslením jsem na tom tady dobře, ale hráči jsou zase hodně chytří a to je ten největší rozdíl,” všímá si zlínský útočník, jenž si českou ligu zatím pochvaluje. „Hradec byl dobrý tým. Bylo to těžké utkání. Dali nám pět gólů, a tak jsme museli dát šest. Hráči mají dobrou techniku a jsou chytří. Je to dobrá liga.”

„Atmosféra byla skvělá. Přišlo hodně fanoušků."

Rodák ze Saint-Pierre si první domácí zápas užil se vším všudy. I díky němu obíhala zimní stadion ve Zlíně poprvé v sezoně mexická vlna a fanoušci se skutečně bavili. „Atmosféra byla skvělá. Přišlo hodně fanoušků, vytvořili bouřlivou atmosféru během celého utkání a byl to skvělý první domácí zápas,” pochvaluje si francouzský forvard.

Po zápase pak vedl zlínskou děkovačku s fanoušky, ale byl z toho trochu zmatený. „Kluci mi řekli, že mám jít první a trochu se mi smáli, ale bylo to dobré,” usmíval se dvougólový střelec, který si užil ovace diváků po utkání. Že by nový oblíbený hráč? „No to nevím,” směje se Claireaux. „Těší mě to ale moc. Cítím se tady dobře. Ve městě i v týmu. Snažím se odvést svou práci každý zápas a je jedno jestli dám gól, nebo ne, to pro mě není to hlavní.”

„Cítím se tady dobře. Ve městě i v týmu."

Ve Zlíně má odehrát ještě čtyři duely a pak mu vyprší zkušební kontrakt. Rád by ale zůstal do konce sezony. „Doufám, že to tak bude. Dělám maximum pro to, abych zde zůstal do konce sezony. Trenér a generální manažer o tom rozhodnou. Já dělám jen svou práci a rozhodnutí je na nich,” říká.

Trenér Robert Svoboda má pro něj zatím jen slova chvály. „Valentin potvrdil už v prvním utkání v Hradci, že je na naši extraligu velmi, velmi dobrý hráč.”

Claireaux je historicky prvním Francouzem v dresu Zlína a po dvou zápasech má našlápnuto k tomu, že se zde minimálně do konce sezony zdrží. „Cítím se zde opravdu dobře. Doufám, že tady zůstanu,” opakuje.

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz