Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Liché ročníky s vyšším cukrem i kyselinkou

Minule jsme se v naší rubrice zabývali suchými výrazně aromatickými odrůdami, tentokrát si dopřejeme opak. Klasické odrůdy s trochu vyšším zbytkovým cukrem, avšak doplněným vyšší kyselinkou. Shodou okolností jsou tato vína lichých ročníků.

Chardonnay Trpělka&Oulehla, Rulandské bílé Víno Prokeš, Ryzlink rýnský Turek&Šiška

Tip čtenářů – Chardonnay 2015 výběr z hroznů, Trpělka & Oulehla

Vinařství Luboše Oulehly z Nových Bránic nejčastěji zmiňujeme v souvislosti s modrými odrůdami. Neměli bychom ale zapomínat ani na jeho „bílou produkci" – zajímavé suché Pálavy, minerální veltlíny, křupavé Sauvignony a také pozoruhodné Rulandské šedé či Chardonnay.

Chardonnay ročníku 2015 v přívlastku pozdní sběr z trati Karlov je už dostatečně známé – trávilo celý loňský rok v Salonu vín. Teď se do oběhu dostal výběr z hroznů z trati Staré Hory v Moravských Bránicích. S obsahem cukru mírně přes 12 gramů, což je v sortimentu tohoto vinařství hodně nezvyklé. Co mu ale tradičně nechybí, je vysoká kyselinka, která jej vyvažuje. „Tycka" jej ocenil 88 body, což může být lákadlem i pro vínomilce preferující sušší vína.

Tip čtenářů – Rulandské bílé 2017 pozdní sběr, Víno Prokeš

Před pár lety začal být v příjmení Prokeš trochu chaos. Martin Prokeš totiž zůstal sám osamocen ve vinařství Proqin, jeho bratr Kamil Prokeš si založil vlastní vinařství a čím dál více vystrkoval růžky pro změnu Zbyněk Prokeš, majitel vinařství Víno Prokeš.

Vinařství sídlící v Horních Bojanovicích nedaleko Hustopečí si celkem brzo vybudovalo dobrou pověst v Národní soutěži vín. A se svým Rulandským bílým postoupilo dokonce až do Salonu vín, kde je v kategorii polosladkých vín opravdu velká konkurence.

Tuto rulandu tak můžete v letošním Salonu vín ochutnat mezi dvanáctkou sladších vín zařazených před „červenou sekcí". Tam jej vyzkoušela i „Týna" a dala mu pěkných 87 bodů. Opět jde o víno, které má k vyššímu cukru i dobrou kyselinku, která jej může „podržet" při dalším zrání na lahvi.

Tip čtenářů – Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr, Turek & Šiška

Třetí bílé s vyšším cukrem, tentokrát nejstaršího ročníku 2013 a s nejvyšším obsahem zbytkového cukru, ale zároveň i kyselinky. Má jej na svědomí Milan Turek z velkopavlovického vinařství Turek & Šiška.

Za mlada bylo toto víno jen těžko pitelné. Brutální ročníková kyselinka blížící se deseti gramům jej odsoudila spíše do archivu. Postupně nejen celkem úspěšně zakryla hodně vysoký zbytkový cukr, ale podstatně se i uhladila. Vínu pomohla i odrůdová nazrálost, která mu přidala další rozměr. Dodnes ale vzbuzuje rozporné reakce. Minulý týden mu „Sudonius" dal 85 a „-Martin-" dokonce 86 bodů, naopak „Julie K." a „Brodequin" jen 80 bodů.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79339

Tip na víno ke koupi u vinaře

Kalendář vinařských akcí

Záznamy 1–3 z 743

Tip na víno ke koupi u vinaře