InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ohlédnutí za předáváním Zlatých šupin na Hluboké

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Hlavním tématem a dějovou linkou slavnostního večera ve čtvrtek 24. října u příležitosti nadcházejícího Dne vzniku samostatného československého státu byla voda. Na úvod v prostorách bývalé zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou, kde sídlí Alšova jihočeská galerie, zazněly tóny symfonické básně Bedřicha Smetany Vltava. V úpravě pro harfu ji přednesla Stanislava Ramešová. Pak ještě přidala skladbu Antonína Dvořáka Z Nového světa. Potom již přišly na řadu medailonky jednotlivých osobností, kterým hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská udělila ocenění Zlatá šupina. Bylo jich celkem devět.

 

Oceněno bylo osm buď původem nebo současností Jihočechů. Kdo z nich na jihu nezůstal, pravidelně a rád se do jižních Čech vrací. Jako například českobudějovický rodák herec Karel Roden: „Když se vracím na jih, cítím se opět Jihočechem. A také tu často vzpomínám na svého otce. Protože jinak se člověku z mysli vzpomínky pomalu vytrácejí."

Další Pražák mezi oceněnými, narozený v Písku, je profesorem dějin umění na Karlově univerzitě Jiří Kuthan. Sepsal knihy o architektuře a umění v době vlády Lucemburků, o zakladatelském díle Přemysla Otakara II. nebo je spoluautorem knihy o Karlu IV., další kniha pojednává třeba o gotické architektuře v jižních Čechách. „Jsem jihočeský patriot, jezdíme do Černé v Pošumaví. Práce na knize o Karlu IV. byla krásná a současně nesmírně náročná," uvedl Jiří Kuthan.

V Černé v Pošumaví žije František Záhora, který se narodil v Třebějicích u Soběslavi. V Černé v Pošumaví se kromě svého zaměstnání agronoma a později ředitele ve státním statku věnoval a věnuje sepisování kroniky. „Beru cenu Zlatou šupinu jako ocenění pro celé kronikářství. Historie mne baví. Práce na kronice souvisí s hledáním u rodáků, také jsem hovořil s 35 pamětníky – osídlenci. Zaznamenal jsem i německou historii. Zpracoval jsem rovněž kroniky, které se našly na začátku 90. let," řekl František Záhora, který napsal publikaci k 750. výročí vzniku Černé v Pošumaví.

Dalším, kdo převzal Zlatou šupina, byla jediná žena mezi oceněnými Eva Dvořáková. Narodila se v Písku a je ředitelkou obecně prospěšné společnosti Rybka se sídlem v Týně nad Vltavou. Řídila azylový dům v Husinci na Prachaticku. Zasloužila se o vybudování azylového domu ve Studené na Jindřichohradecku. Cílovou skupinou azylových domů jsou hlavně rodiny s dětmi a matky s více dětmi, které se ocitly v krizové životní situaci. Napsala knihu Jak dějiny procházely kronikami města Týna nad Vltavou.

Někdejší československý hokejový reprezentant a současný ředitel ZŠ Grünwaldova v Českých Budějovicích Vladimír Caldr se také narodil v Písku. V Motoru České Budějovice hrál hokej například po boku Jiřího Lály a Josefa Hejny. V zahraničí hrál v nizozemském Amsterdamu nebo v německém Ingolstadtu. Na Zimních olympijských hrách v Sarajevu 1984 získal stříbro. „Nejraději jezdím na Šumavu," odpověděl vystudovaný pedagog na otázku, jak dobíjí baterky.

Ivo Vicena se narodil v Jihlavě. Jako lesník a soudní znalec spojil svůj profesní život se Šumavou, které zůstal věrný dodnes. Pracoval třeba jako ředitel Jihočeských dřevařských závodů ve Volarech. Napsal publikace o polomech, kůrovci nebo o ochraně lesa. Jako odborník v oblasti lesního hospodářství zároveň zpracoval na tisíc znaleckých posudků. Aktivní ve své činnosti nepřestává být ani v 93 letech. Na začátku svého působení dokonce ještě několik let plavil dřevo ve Schwarzenberském kanále. „Velké vzrostlé stromy jsou důležité pro zadržování vody v krajině. A smrk do výšek nad 1000 metrů nad mořem do lesa patří," sdělil Ivo Vicena.

Dlouholetý ředitel českobudějovické nemocnice Břetislav Shon pro nemoc nemohl osobně přijít Zlatou šupinu převzít. Nemocnice v Českých Budějovicích se pod jeho vedením vypracovala mezi nejšpičkovější tuzemská zdravotnická zařízení. Svědčí o tom i prestižní ocenění v soutěži Nejlepší nemocnice ČR za rok 2015, kdy se českobudějovická nemocnice stala v konkurenci 156 nemocnic absolutním vítězem. Cenu přebírala jeho manželka Olga Shonová, která o svém muži uvedla: „Doktor Shon si splnil svůj sen – pomáhat a sloužit lidem."

Tomáš Neškodný se narodil v Českých Budějovicích. V roce 2004 se stal vojákem z povolání, konkrétně na pozici hasiče. Pak působil u 72. záchranného pluku civilní ochrany v Jindřichově Hradci a momentálně je jeho pracovištěm Táborská posádka 53. pluku elektronického boje. Letos v červnu zachránil na jezu U Karáska na Blanici v Heřmani u Písku, kde s rodinou žije, tři lidi před utonutím. „Ocenění Zlatá šupina patří také těm, kteří mi při záchraně pomáhali a jejichž jména však neznám. Bez nich by se mi to nepodařilo. Také mi pomohlo, že mě děda jako kluka naučil, jak se v takovém jezu pohybovat," řekl Tomáš Neškodný.

Devátým oceněným byl Johann Hofbauer - rakouský zemský politik a dlouholetý předseda Euroregionu Silva Nortica. V této funkci se zasloužil o výrazné zlepšení česko-rakouské spolupráce a přeshraničních vztahů mezi Jihočeským krajem a Dolními Rakousy. „Žil jsem v Gmündu, kde byla železná opona. Bylo to tísnivé. A vždy jsem si kladl otázku, jací lidé za železnou oponou žijí," uvedl Johann Hofbauer.

Na závěr slavnosti zazněly klavírní skladby. Tanečníci vystoupili se svým představením a houslovým doprovodem na variace Vltavy. Slavnostní část zakončila Česká státní hymna v podání pěvkyně Zuzany Benešové. Celým programem provázel Miroslav Mareš.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace