Na škole v Opavě se střílelo: Z AMOKu měly děti amok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na škole v Opavě se střílelo: Z AMOKu měly děti amok!

Policisté před vniknutím do třídy.
Policisté před vniknutím do třídy. (Foto Facebook města Opavy)

Terorista vběhl do základní školy v Opavě a začal střílet ze samopalu. Děti se snažily ve třídách zabarikádovat. Bylo to »jen« cvičení nazvané AMOK, pro některé děti to však byl tak silný zážitek, že se jim musel na místě věnovat psycholog.

Některé děti byly z fingovaného teroriostického útoku v šoku. „Bylo to šílené, věděli jsme předem, co se bude dít, ale když začala střelba, tak to byl nářez,“ popsal Aha! jeden ze starších žáků u školy. Další školáci skončili v slzách a jedna ze školaček si pohmoždila ruku ve zmatku při budování barikády u dveří třídy.


Skončili dřív


Policisté nakonec cvičení ukončili kvůli reakcím dětí o něco dříve. „I když byl průběh celého výcviku předem všem zúčastněným popsán, několik dětí se dění okolo leklo. Kvůli tomu bylo cvičení předčasně ukončeno,“ uvedla policejní mluvčí Karolína Bělunková. „Dětem se poté věnovali vyškolení pracovníci integrovaného záchranného systému. Místo cvičení jsme vybrali záměrně do prostředí školy, abychom se v rámci výcviku naučili chránit právě děti,“ dovysvětlila Bělunková.
Rodiče o cvičení, jak zneškodnit ozbrojeného střelce ve škole a co dělat, věděli a potvrdili souhlas s účastí svých dětí písemně. „Je vidět, že to dceru hodně zasáhlo. Doufám, že nikdy nic takového doopravdy na vlastní kůži nezažije,“ okomentovala to maminka jedné z holčiček.

Vedení školy: Je to lepší než teorie!


Cvičení ředitelka školy Ivana Lexová hájí. „Pro některé to možná byl drsný zážitek, ale dětem to přinese více, než jen teorie vyprávěná nebo promítaná v hodinách. Některé děti to nesly citlivěji, mohly proto využít péči přítomných lékařů, nebo se uchýlit do jejich stanu a v klidu vstřebat zážitky,“ řekla s tím, že děti byly předem důkladně seznámeny s tím, co se bude dít. „Nikdo si nepřeje, aby školu napadl nějaký terorista. Teď už ale děti i učitelé vědí, jak se mají v této situaci zachovat,“ dodala.

Psycholožka: Trvalé následky nehrozí!


Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové mají taková cvičení smysl. „U dětí, které to zasáhlo více, bych se určitě nebála žádných trvalých následků. Důležité je, že na místě byli odborníci, kteří si věděli se situací rady,“ řekla Mrkvicová. „Viděla jsem děti, které zažily bosenský konflikt a vraždění svých příbuzných. Ty si nesou trvalé následky z takových traumat, vypadají jako plaché laně. U cvičení, kdy děti vědí, co přijde a že je to jen naoko, nic takového nehrozí,“ vysvětlila.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.