Putin vyhodil příliš aktivní obhájce lidských práv

Prezident Ruské federace má ve velkém množství orgánů, které řídí a zastřešuje, také Radu pro lidská práva.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Gavriil Grigorov

Podle oficiální definice jde o prezidentův poradní orgán, který má spolupracovat s hlavou státu za účelem realizace jejích ústavních pravomocí v oblasti zajištění a hájení lidských a občanských práv a svobod, jakož i za účelem informování prezidenta o stavu v této oblasti, napomáhání vývoji institucí občanské společnosti a přípravy návrhů pro hlavu státu v otázkách, které spadají do kompetencí rady.

Putin nabízí obyvatelům Donbasu ruské pasy. Autobusem si pro ně denně jezdí stovky lidí

Číst článek

Již z této dikce je zřejmé, že rada vznikla v době, kdy chtěl Kreml předvést Západu, že Rusko je běžný demokratický stát. Rada od té doby existovala, jednou za rok se její členové scházeli s hlavou státu a nikdo se příliš nevzrušoval tím, že nemá žádný vliv.

Až nastaly letní události tohoto roku, kdy státní těžkooděnci bezdůvodně a brutálně útočili na pokojné demonstranty v Moskvě a následovaly zfalšované soudní procesy, po nichž šli nevinní lidé na roky do vězení.

Několik členů rady začalo svým způsobem švejkovat. Na policii ukazovali své legitimace, ačkoli dobře věděli, že zapůsobit můžou jen na takové policajty, kteří zdřevění a udělají cokoliv, když zahlédnou slovo prezident. Kupodivu nebylo takových málo a členové rady tak pomohli mnoha lidem, aby se nestali oběťmi policejní zvůle.

Právo obdivovat prezidenta

Zvláště aktivní byla politoložka Jekatěrina Šulmanová. Předseda rady, zkušený diplomat Michail Fedotov, sám nikdy nic nevyostřil, ale zároveň této činnosti, která doslova naplňovala poslání orgánu, nebránil.

Před několika dny on, Šulmanová a další dva členové rady za to zaplatili odvoláním. Podle Šulmanové se poprvé za existenci tohoto orgánu stalo, že prezident někoho sám vyhodil. Další dvě členky rady pak odstoupily z vlastního rozhodnutí. Zato byli jmenováni noví členové a nový šéf, Valerij Fadějev, jehož kandidaturu Fedotov zkritizoval jako zcela nevhodnou.

Fadějev okamžitě prohlásil, že zásahy státní moci proti demonstrantům chápe. Není divu, je totiž znám následujícím výrokem: „Když se mluví o Stalinovi, nevím, proč se vždy zmiňují represe a zbytečná krutost. Ve skutečnosti je Stalin v první řadě stratég. Chci říct, že Stalina už máme a jmenuje se Putin.“

Šulmanová poznamenala, že vyhozeni byli ti členové, kteří měli v prosinci přednášet Putinovi zprávy o stavu lidských práv v různých oblastech. „Cíl byl možná blízký a prostý, a to aby na setkání s prezidentem nezaznělo nic nepříjemného,“ dodala.

Známý spisovatel a publicista Viktor Šenderovič o Šulmanové řekl, že by v nějaké skandinávské zemi byla ministryní nebo premiérkou díky své vzdělanosti, energii, rozhledu a charismatu. Doyen a zároveň enfant terrible ruské publicistiky Alexandr Něvzorov situaci s lidskými právy v Rusku popsal takto: „Právo obdivovat prezidenta. Právo křičet, že Krym je náš. Právo líbat popům ruce a právo vstupovat do vládního Jednotného Ruska. Tato práva budou dodržována bezvadně.“

Autor je komentátor Práva

Alexandr Mitrofanov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme