Stovky let staré kostry dospělých i batolete. Stará škola ve Znojmě odhaluje při obnově svou historii

Nedomalovaná výzdoba na školních chodbách nebo stovky let staré kostry dospělých i batolete – Stará školy ve Znojmě postupně odhaluje svou historii. Za zhruba 46 milionů korun v ní budou od léta nové společenské prostory a informační centrum. Zatím tam ale dělníci teprve bourají zdi, informoval o tom Český rozhlas Brno.

Tento článek je více než rok starý.

Znojmo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na nové podobě Staré školy v Louckém klášteře u Znojma pracují v těchto dnech archeologové i dělníci. Od následujícího léta by chátrající památka měla sloužit jako místo pro výstavy, koncerty a také jako informační centrum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nové podobě Staré školy v Louckém klášteře u Znojma pracují v těchto dnech archeologové i dělníci. Poslechněte si reportáž

Desítky milionů korun získalo Znojmo z projektu na obnovu společného kulturního dědictví. Budova kláštera založeného ve 12. století ale postupně odkrývá svou minulost.

„Mezi archeologickými nálezy byly především kosterní pozůstatky. Jediný pohřeb, který jsme schopni nějak reálně datovat je pohřeb dítěte, batolete. Je velice malé, datujeme ho do 12. století. Ostatní nebožtíky můžeme reálně datovat do středověku, novověku,“ vysvětluje archeoložka Martina Maršíčková.

„Budova Staré školy je nejstarší částí středověkého kláštera v Louce. Většina ostatních budov byla demolovaná v souvislosti s budováním nového barokního konventu. Toto je autentická stavba, kde se dá něco najít,“ říká koordinátor projektu Vratislav Zíka.

Zajímavostí, která se váže k historii této budovy, jsou malby na stěnách, které tu jsou z doby, kdy v budově fungovala škola. Stromy, zajíci, vláček, a také třeba želva, která je nakreslená tužkou, ale vybarvená už není. To už autor nestihl, protože škola v 90. letech  prostory opustila.

„Na stavební práce je vyčleněno 1,8 milionu euro. V létě příštího roku by tady mělo vzniknout takové návštěvnické centrum. Budeme tady ukazovat, jakým způsobem se obnovují památky, bude tady sál. Chtěli bychom tu mít konference, a takový společenský prostor,“ vysvětluje místostarosta Jakub Malačka. Součástí projektu je také oprava sýpky v partnerském městě Retz v Rakousku.

Petr Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme