Slyšte, lidé! – Ohlédnutí za World Music Festivalem Bratislava 2019

Slyšte, lidé! – Ohlédnutí za World Music Festivalem Bratislava 2019
25. října 2019 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Ve dnech 27. až 29. září se uskutečnil čtvrtý ročník World Music Festivalu Bratislava. Akci, která nabízí kvalitní program a servis široké veřejnosti, pozvaným hostům z celého světa i samotným umělcům, navštívil jako oficiální zahraniční delegát také redaktor Proglasu Milan Tesař. Se svými dojmy z festivalu se podělí a vybrané účinkující představí v pořadu Slyšte, lidé! Těšit se můžete například na romskou lidovou hudbu Pokošovci, na houslistu Michala Nogu, na českou skupinu BraAgas, na spojení jazzového AMC Tria s Ľudovou hudbou Stana Baláža nebo na arménsko-turecké duo Verdan Hovanissian & Emre Gültekin. Premiéra 26. října v 19.15, poté možnost poslechu z audioarchivu.

Spojení slovenské lidové hudby a jazzu nabídly posluchačům na World Music Festivalu Bratislava AMC Trio a Ľudová hudba Stana Baláža. Jejich společné CD Ad fontes vzniklo v roce 2017 a získalo cenu veřejnosti v anketě Esprit jako nejlepší jazzové album toho roku. Ľudová hudba Stana Baláža je z Raslavic v okrese Bardejov, AMC Trio je z Prešova a spolupracovalo s řadou světových hvězd jazzu. Ostatně 9. prosince má v Praze společný koncert s americkým trumpetistou Randym Breckerem.

Opravdu velkou hvězdou byla v letošním programu Aziza Brahim, zpěvačka ze Západní Sahary, která na Slovensku vystupovala úplně poprvé. V žebříčku World Music Charts Europe, který sestavují přední rozhlasoví dramaturgové z celé Evropy, se Aziza Brahim už dvakrát umístila na první příčce v celoročním pořadí. Do Bratislavy přijela s novým albem Sahari, respektive s jeho předzvěstí. Oficiálně totiž vychází v listopadu a my při té příležitosti chystáme rozhovor, který jsme s touto sympatickou dámou natočili právě v Bratislavě. Uvedeme jej 30. listopadu odpoledne.

Ve speciálním bloku se v Bratislavě představily zajímavé kapely z Maďarska a Česka. Maďarsko zastupovalo Pengetős Trió, které se věnuje maďarské lidové hudbě v originálních úpravách pro tři strunné nástroje – citeru, kobzu a tamburu. „Zkoumáním nových zvuků při hře testujeme hranice těchto hudebních nástrojů,“ říkají hudebníci. Mimochodem i s touto skupinou chystáme rozhovor v pořadu Jak se vám líbí – naplánovaný je na 6. prosince.

Dalším zahraničním hostem přehlídky bylo arménsko-turecké duo Vardan Hovanissian & Emre Gültekin. V krásném prostředí bratislavského Primaciálného paláce navíc pánové vystoupili s doprovodem třetího hráče, bubeníka Marata Jeremiana. Vardan Hovanissian a Emre Gültekin vycházejí z tradiční hudby Turecka a Arménie, ale inspirují se i folklorem Gruzie, Íránu a Kurdistánu.

Celou třídenní velmi intenzivní přehlídku zakončil v neděli 29. září večer koncert romské lidové hudby Pokošovci, která v Bratislavě představila své nové dvojalbum. Soubor tvoří hudebníci z obce Šumiac v regionu Horehroní. Hlavní devízou muziky jsou nejen hráčské schopnosti jejích členů, ale také výrazný vícehlasý zpěv. V Bratislavě soubor vystoupil s hostující houslistkou a etnoložkou Janou Ambrózovou, která celým programem zasvěceně provázela.

World Music Festivalu Bratislava se zúčastnila také kapela Roc’hann, kterou založili dva Francouzi žijící na Slovensku, zpěvák Didier Rogasik a zpěvák a dudák Frédéric Jaq. Ve skupině je doprovázejí slovenští hudebníci. Jejich cílem je seznámit publikum v Bratislavě s tradiční hudbou Bretaně. I s touto kapelou jsem v Bratislavě natočil rozhovor, který vám brzy nabídneme v pořadu Jak se vám líbí.

Další velkou hvězdou, která na festivalu zahrála, byla italská skupina Canzoniere Grecanico Salentino, která vychází z tradiční hudby jihoitalské oblasti Salento, ale kombinuje ji s prvky moderních žánrů a hlavně s moderním producentským přístupem. Soubor je momentálně nejúspěšnějším zástupcem hudebního stylu pizzica – loni získal ocenění renomovaného časopisu Songlines jako nejlepší skupina světa.

V rámci festivalu se představil také také Michal Noga Band, který se zabývá interpretací folkloru po vzoru starých muzik ze Slovenska. Primáš kapely Michal Noga se folkloru věnuje také jako organizátor a především přemýšlí v širším kontextu a prezentuje hudbu v rámci audiovizuálních a scénických představení.

Další ze slovenských kapel, které se návštěvníkům festivalu představily, byla Romanika v čele se zpěvačkou Ildikó Kali. V tomto případě jde o projekt, ve které se propojují prvky šansonu, jazzu, latinskoamerické hudby, folku a dalších stylů. Nové album La Loba, z kterého na koncertě také zazněly ukázky, je v tvorbě skupiny přelomové. Jeho producentem se stal houslista Stano Palúch, který do studia pozval další výjimečné muzikanty včetně špičkového moldavského cimbalisty Marcela Comendanta. Tato sestava písně zdobí, ale zároveň nepřebíjí osobitý projev zpěvačky Ildikó.

Zahraničním delegátům se představila i další vynikající kapela ze Slovenska, Trojka Zuzany Homolovej. Zpěvačka Zuzana Homolová se dlouhodobě věnuje interpretaci slovenských lidových balad. Na svých starších albech spolupracovala s Vladimírem Mertou, Janem Hrubým, Jiřím Stivínem, Vlastou Redlem nebo Danielem Salontayem. Nyní tato legenda slovenského folku vystupuje s kapelou, kterou dále tvoří houslista Samo Smetana a především hráč na kytary a další strunné nástroje a také aranžér Miloš Železňák. Jejich nejnovější album Keď vojačik narukoval obsahuje především vojenské balady.

Českou scénu na festivalu zastupovala skupina BraAgas, která loni bodovala v žebříčku World Music Charts Europe s albem O ptácích a rybách. Skupina, kterou tvoří mimo jiné čtyři hudebnice, čerpá z folkloru různých oblastí – od Skandinávie po Balkán a Pyrenejský poloostrov. Až relativně pozdě dámy přibraly do svého zpěvníku také lidové písně z Moravy a právě z nich sestavily zmíněné úspěšné album.

NyníPísně
Píseň: Kouzelná chvíle (pro mámu) (2023); Interpret: Hyrák Stanislav; Album: Stanislav & spol.: Věřím na zázraky
05:57Myšlenka na den
06:00Ranní proud
06:30Dnešní evangelium
06:35Ranní chvály
06:50Duchovní slovo
07:00Radio Vatikán (slovenské...

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!