„Udržujeme více než dvacet let tradici slavnostního výlovu pro veřejnost. Lidé se seznámí s technikou výlovu a prací rybářů. Mohou si vychutnat rybí speciality, koupit živou i zpracovanou rybu, to vše spojí s procházkou v přírodě,“ shrnul ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Velký ranní zážitek

Kdo si přivstal, spatřil za šera a mlhy první zátah hajných a pěšáků. Úlovek ze sítí se přestěhoval do sádek, odkud tuny kapříků poputují na vánoční trhy. Výlov doprovázela řada zajímavých akcí korunovaná nabídkou rybích specialit. Největší tlačenice byla u rybí polévky nebo smaženého kapra, porce přišla přibližně na 50 korun.

Cena kapra kopíruje loňský rok

Letošní rok nebyl pro pohořelický podnik a chov ryb extra příznivý. „Studené jaro se podepsalo pod fakt, že jsme přišli o přírůstek, který nám teď chybí, takže ta ryba je o něco lehčí, než bylo zvykem. Ale je to dáno i tím, že hmotnost násad, které se do rybníku dávaly loni a v předchozích letech, je nižší i kvůli suchu, které nás také potrápilo,“ vysvětlil Osička.

I přes růst nákladů zůstane cena pohořelického kapra stejná jako loni, tedy v rozmezí od 90 do 100 korun za kilogram. „Samozřejmě záleží, co udělají s marží naši prodejci. My s naší cenou ale nechceme letos hýbat,“ upozornil ředitel firmy.

Jakmile rybáři skončí s výlovem Vrkoče, přesunou se k dalším podnikovým nádržím v Jaroslavicích na Znojemsku a rybníku Starý na Pohořelicku. Celkem obhospodařuje Rybníkářství Pohořelice 1049 hektarů vodních ploch, což zahrnuje 145 nádrží na území 10 obcí.

Video
Video se připravuje ...

Výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic TV Blesk Zdeněk Matyáš