ROCKBLOG: Jak si udělat fotku s oblíbeným hudebníkem? Stačí mít spoustu peněz

Vydáno 20.10.2019 | autor: Aleš Harazim

Meet & Greet. Tak se jmenuje speciální druh vstupenky, kterou si můžete na spoustu koncertů koupit. Společnost Live Nation takové lístky nabízela například na Ozzyho Osbourna a další velké světové hvězdy. V poslední době bývá obdobný balíček součástí snad každého většího koncertu. Jen stojí přes 10 tisíc a zaručuje dost podivný zážitek. Holt když už si nekupujete CDčka… Co mají hudebníci dělat?

ROCKBLOG: Jak si udělat fotku s oblíbeným hudebníkem? Stačí mít spoustu peněz ROCKBLOG: Jak si udělat fotku s oblíbeným hudebníkem? Stačí mít spoustu peněz

Jak hudebníci kompenzují propad z příjmů prodeje alb? Jsou různé cesty. Spotify vám dá za přehrání písničky sotva pár halířů, takže musíte vydělávat na jiných věcech. Koncerty jsou jasná věc. Trička s logem kapely, sběratelské vinyly, batohy. No, a v neposlední řadě VIP balíčky, Meet & Greet a další skopičinky, které musejí hudebníci dělat. Optimisté mohou říkat, že to dělají proto, aby byli svým fanouškům blíž. Tenhle argument lze ale velice snadno vyvrátit. Stačí se podívat na ceny těchto setkání. Není pochyb, že hudebníci si tím prostě přivydělávají.

BLOG: Jsou čeští fanoušci lepší než ostatní?


SETKÁNÍ S OZZYM V PRAZE? JEN ZA 20 TISÍC

Meet & Greet na Ozzyho Osbourna stálo 17 267 Kč. K tomu připočtěte ještě cenu vstupenky za 2490 Kč. Celkem tedy 19 757 korun. Co jste za takovou sumu mohli koncem února dostat, kdyby mezitím zpěvák turné nezrušil? Možnost vyfotit se s Ozzym, být přítomní zvukové zkoušce, mít možnost přednostního vstupu do O2 areny a nějaké sběratelské předměty. Focení s Ozzym pak probíhá tak, že asi padesát až sto lidí stojí v řadě, máte pár sekund na to pozdravit se s ním, jeho fotograf vás vyfotí (nesmíte fotit ani vy sami), můžete mu předat dárek, na který se nejspíš ani nepodívá. To vše téměř za 20 tisíc korun. Životní zážitek? Pro někoho určitě. Dělá to Ozzy pro své fanoušky? Silná pochybnost.

Ozzy Osbourne vinou zdravotních problémů překládá evropské turné, včetně pražského koncertu


NE VŠICHNI JDOU STEJNOU CESTOU

Samozřejmě, nejsou takoví všichni. Enter Shikari v roce 2013 kritizovali 30 Seconds to Mars, kteří si účtovali za krátké setkání s fanoušky 575 liber, což je v přepočtu 17 tisíc korun - za pár sekund jejich času. Sami na to konto pořádali Meet & Greet s fanoušky zadarmo. A to tak, že losovali lidi ze svého fanklubu. Stejně tak si neúčtují peníze za setkání například Taylor Swift nebo Harry Styles, pokud zamíříme do světa popu. Ti také pořádají loterie a soutěže. Maminka Taylor Swift dokonce občas na koncertech ručně vybírá šťastlivce, kteří dostanou možnost pořízení fotky se svojí milovanou hvězdou. Zato třeba taková Britney Spears, která chce za Meet & Greet v Las Vegas 2500 dolarů (téměř 60 000 Kč v přepočtu), má i speciální stránku svého znuděného obličeje. Avril Lavigne má zase pravidlo, že se jí nesmějí fanoušci ani dotknout, z čehož vznikají vážně divné fotky.

Některé hvězdy - jako Madonna na současném turné - prodávají ještě větší podivnosti. Za 1247 liber (37 tisíc korun) si můžete v Londýně koupit speciální VIP balíček. Sice vám ani po jeho pořízení nedovolí vyfotit se s Madonnou, ale můžete se zvěčnit na pódiu, kde potom Královna popu vystoupí. A to se vyplatí, ne? Vtipné historky jsou také z Meet & Greet s Mariah Carey. Stejně jako u Ozzyho si nesmíte pořídit vlastní fotky, všechny obrázky s hvězdou pořídí profesionální fotograf managementu. Výsledek vám poté přijde v e-mailu. Každá fotka Mariah Carey z těchto setkání byla extrémně vyretušovaná, až to nakonec vypadalo, jako kdyby fanoušci stáli vedle voskové figuríny zpěvačky.


AMANDA PALMER
V PRAZE UKÁZALA, JAK SE TO DĚLÁ

Mnohé velké hvězdy však v poslední době tyto balíčky vstupenek začínají rušit. Drake se scházet s příznivci na základě pořízení drahé vstupenky odmítá, Justin Bieber před časem na Instagramu uvedl, že ho setkání s fanoušky emocionálně vysávají. Přestal je tedy dělat. Bylo to tedy až poté, co internetem začal kolovat zábavný gif, v němž jsou stovky obrázků z Meet & Greet. Kanadský zpěvák na nich má konstantní, jednotvárný výraz, jako by tam s lidmi stála socha.

Jsou ale naštěstí i jiné způsoby, jak se skutečně propojit s fanoušky - a nejen s těmi, co dokážou dát dohromady desítky tisíc korun. A není to jen výše zmíněný případ Taylor Swift. Třeba Amanda Palmer po každém svém vystoupení přichází mezi lidi a pořizuje si s nimi fotku. Nebylo tomu jinak ani na jejím posledním pražském vystoupení v Divadle Hybernia. Aby toho nebylo málo, přes své kanály oznámila, že bude před koncertem cvičit jógu v Holešovicích. Dvacet nejrychlejších dostalo šanci cvičit s ní.

Setkání s fanoušky se prostě dají dělat dobře i špatně. Někteří k nim přistupují, protože si svých obdivovatelů skutečně váží, někteří potřebují peníze, protože alba už neprodávají a koncertovat se nedá donekonečna. Ale dokud budou fanoušci ochotní platit, tenhle bizarní fenomén jen tak nezmizí.

Text: Aleš Harazim

Témata: Ozzy Osbourne, Taylor Swift, Amanda Palmer, 30 Seconds to Mars, Enter Shikari, Justin Bieber, Mariah Carey, Meet & Greet, setkání s fanoušky

zavřít