BK MLADÁ BOLESLAV

Pavel Musil bude hostovat v Olomouci, z Hradce přichází Lotyš Bičevskis

26. 10. 2019
Autor: Jitka Čechová, foto: Lukáš Souček (mountfieldhk.cz)

M l. B o l. – BK Mladá Boleslav se poprvé v průběhu letošního ročníku rozhodl pro změny v kádru. Do města automobilů přichází lotyšský útočník Maris Bičevskis. Osmadvacetiletý forvard strávil převážnou část své kariéry v rodné Rize, loňskou sezonu a kousek té letošní potom v dresu Hradce Králové. Z Bruslařského klubu naopak odchází na hostování do konce sezony Pavel Musil. Novým domovem sedmadvacetiletého útočníka bude Olomouc.

„Rozhodnutí ohledně Pavla Musila se nám nedělalo vůbec snadno,“ přiznává sportovní ředitel klubu Radim Vrbata a zároveň dodává, že ví, že se jedná o v Mladé Boleslavi oblíbeného hráče. „Strávil tu téměř sedm sezon, do Bruslařského klubu přišel ještě jako dvacetiletý mladík, který u nás dozrál ve skvělého hokejistu, jakým dnes je, a který si získal přízeň fanoušků. To rozhodnutí je nicméně oboustranné – byť to tu Pavel má rád, i on sám uznal, že potřebuje nový impuls, změnu. Pevně věříme, že se mu v Olomouci bude dařit a moc mu to přejeme,“ říká Radim Vrbata.

Naopak nováčkem v kádru Bruslařů bude už od nedělního utkání v Pardubicích osmadvacetiletý útočník z Lotyšska Maris Bičevskis. „Maris přichází do role defenzivnějšího centra, který je silný na vhazování, což je něco, s čím máme dlouhodobě problém. Je to dobrý bruslař, zodpovědný hráč do oslabení. Slibujeme si od něj oživení našeho mužstva,“ vypočítává Vrbata. „Má zkušenosti jak z lotyšské reprezentace, tak z KHL. Doufáme, že se mu u nás bude dařit.“


Profil Marise Bičevskise

Maris Bičevskis, rodák z lotyšské Rigy (3. 8. 1991), nemusel za svými hokejovými začátky cestovat daleko. Už od počátků totiž naskakoval právě za celky z hlavního města. V mládežnických letech si vyzkoušel jak domácí, tak zahraniční juniorské soutěže, ve kterých se prezentoval úctyhodnými statistikami. Sezóna 2011/12 pro něj byla zlomová, neboť začal působit v celku Dinamo Riga, jehož barvy hájil po následujících sedm sezón.

V Kontinentální hokejové lize odehrál 291 zápasů, ve kterých zaznamenal 18 gólů a 37 asistencí. Od roku 2013 je také stálým členem lotyšské reprezentace, na třech mistrovství světa nastoupil k osmnácti ostrým zápasům. Hradeckým příznivcům se mohl ukázat už v sezóně 2017/18, když se stále v dresu Dinama postavil proti Mountfieldu na prestižním Spengler Cupu.

V létě 2018 začal bojoval o místo v hradecké sestavě během třetího ročníku Mountfield Cupu a zadařilo se. Po letech strávených v lotyšské metropoli se tak přesunul o tisíc kilometrů jižněji do Hradce Králové. Jeho přednosti jsou spíše jinde než v pravidelném bodování – v poctivé defenzivní práci nebo výborných oslabeních.

Statistiky Marise Bičevskise