Češi utrácejí za obědy více. Útrata se vyšvihla přes 120 korun, pomohl růst platů
Za rok do konce září vzrostla průměrná útrata v restauracích za obědy o 6,5 procenta na 124,5 koruny. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Podle firmy je to kvůli tomu, že se ekonomice daří a lidé si připlácejí za kvalitnější jídlo, ale také tlakem na trhu práce. Ceny nad průměr rostou ve městech poblíž hranic s Německem a Rakouskem, v Ústí nad Labem vzrostly meziročně o 7,8 procenta, v Plzni o 7,4 procenta, nad sedmi procenty byl růst také v Karlových Varech a Českých Budějovicích.
„V příhraničních krajích čelí restauratéři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musejí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanci neodcházeli za hranice. To se pochopitelně promítá i do cen jídel. Krátkodobě zde vidíme i vliv letní turistické sezóny. Restauratéři se díky vyšší poptávce zahraničních návštěvníků nebáli jít s cenami nahoru,“ uvedl za firmu Zbyněk Vystrčil.
Lidé si častěji vybírají mimo polední menu
Výdaje za obědy podle společnosti v posledním roce rostou rychleji v regionech než v největších českých městech jako jsou Brno a Praha. „Češi si zkrátka chtějí na jídle více pochutnat, nepovažují oběd jen za nutnost se najíst,“ dodal Vystrčil. Hosté si také častěji objednávají jídla ze stálého lístku místo z poledního menu.
Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Na jeden průměrný oběd si tak Češi připlácejí zhruba 25 korun. Hodnota ideální stravenky, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je podle Edenredu letos 123 korun.
Edenred sleduje útraty zaměstnanců za obědy od prosince 2015. Každý měsíc tvoří statistiku téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích. Index je sestavený z plateb více než 160 000 zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu.
Utrácí se víc ? Dříve obyčejná sekaná stála do 20 Kč, dnes 120 Kč + cena oblohy.