Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Voráček řídil vítězství proti Columbusu, v brance zářili Rittich a Mrázek

Jakub Voráček se jede radovat se střídačkou po vstřelené brance. foto: ČTK

Brankář David Rittich zneškodnil v utkání NHL pod širým nebem 43 střel a držel dlouho čisté konto, ale nakonec s Calgary podlehl Winnipegu 1:2 v prodloužení. Petr Mrázek naopak vychytal v sobotním programu druhou nulu v ročníku a stal se první hvězdou zápasu, ve kterém kryl 32 střel Chicaga a dovedl Carolinu k vítězství 4:0.
  8:04

Jakub Voráček podpořil gólem a dvěma asistencemi výhru Philadelphie 7:4 nad Columbusem. Boston porazil v repríze posledního finále Stanleyova poháru St. Louis 3:0 i díky gólu Davida Pastrňáka, který skóroval v pátém utkání za sebou. Pavel Francouz si ve svém třetím startu v sezoně připsal první prohru. Plzeňský rodák inkasoval už v úvodní minutě, celkově chytil 22 z 26 střel a s Coloradem doma prohrál s Anaheimem 2:5.

Utkání Calgary s Winnipegem se hrálo na Mosaic Stadium, určený pro zápasy amerického fotbalu týmu Saskatchewan, a do hlediště se vměstnalo 33 518 diváků. Sledovali skvělý výkon Ritticha, který inkasoval poprvé až v 56. minutě z hole Joshe Morriseyho. Vyrovnaný zápas rozhodl v čase 63:04 z brejku Bryan Little.

Mrázek po počátečním pravidelném střídání s Jamesem Reimerem nastoupil v brankovišti Caroliny potřetí za sebou. V sedmém vystoupení v ročníku se dočkal svého pátého vítězství a jubilejní dvacáté nuly v kariéře. Ostravský rodák se v utkání s Chicagem nejvíce zapotil v úvodní třetině, v níž chytil 13 střel včetně gólové šance Patricka Kanea. Dvě branky Hurricanes vsítil Andrej Svečnikov.

Voráček otevřel v patnácté minutě skóre zápasu, když střelou z úhlu k bližší tyči překvapil gólmana Joonase Korpisala. Poté se kladenský odchovanec zasloužil o vyrovnání na 2:2, jeho chytrou přihrávku zužitkoval James van Riemsdyk a střílel do prázdné branky. Philadelphia zápas strhla na svou stranu až v závěrečných deseti minutách, ve kterých otočila z 2:4 na 7:4. U vyrovnávací branky na 4:4 si připsal druhou asistenci Voráček.

Boston se utkal se St. Louis poprvé od rozhodujícího sedmého zápasu finále a k výhře nad obhájcem Stanleyova poháru ho nasměroval Pastrňák. Český útočník dal první gól zápasu v patnácté minutě, když se prosadil v přesilové hře střelou bez přípravy z levého kruhu.

Havířovský rodák si s jedenácti zásahy upevnil první místo v tabulce střelců NHL, druhý Alexandr Ovečkin na něho ztrácí dvě trefy. Pastrňák bodoval poosmé v řadě a během série nasbíral 18 bodů (11+7). V polovině utkání zvýšil Anders Bjork a vítězství Bostonu zpečetil Brandon Carlo v závěru při power play.

Autor: