čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Navzdory opravám hlásí Helfštýn letos 70 tisíc návštěvníků

Nejnáročnější sezonu ze všech památek v Olomouckém kraji má za sebou letos středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Památku už druhým rokem omezují rozsáhlé stavební práce na záchraně renesančního paláce a letos k nim přibylo i uzavření příjezdové cesty. I tak podle odhadu kastelána hrad do uzavření sezony navštíví zhruba 70 tisíc lidí. S návštěvností jsou spokojeni i další kasteláni hradů a zámků v Olomouckém kraji. Sezona na řadě památek přitom ještě nekončí.

Kastelán Helfštýna Jan Lauro uvedl, že za dobu svého působení nepamatuje na hradě náročnější sezónu. „Kvůli rozsáhlým stavebním a opravným akcím byl vstup pro veřejnost omezen jen na čtyři dny v týdnu a abychom toho neměli málo, ještě byl znemožněn průjezd po hlavní cestě mezi Týnem a Lipníkem nad Bečvou, takže nás celou sezonu zatěžovaly komplikované a špatně značené objížďky na okolních rozbitých cestách," řekl Lauro. Omezení se podle něj odrazilo na snížení návštěvnosti i tržeb. „Navzdory všem komplikacím očekáváme, že se celkový počet návštěvníků bude blížit hranici 70 tisíc osob," doplnil kastelán.

Letošní rok byl naopak pro Helfštýn podle kastelána jednoznačně nejzdařilejší z pohledu péče o památku. Projekt záchrany hradního paláce by měl být dokončen během příští návštěvnické sezony, kdy se palác včetně nových expozic otevře veřejnosti. „Díky velké podpoře Olomouckého kraje se z jeho prostředků navíc podařilo opravit dalších pár set metrů čtverečních obvodových hradeb, kompletně opravit zábradlí na široké hradbě v délce 96 metrů a vytvořit nové zábradlí kolem hradní studny," dodal kastelán.

Ostatní památky v Olomouckém kraji si návštěvnost také pochvalují. Například šternberský hrad, který letos slavil 750 let od první písemné zmínky o hradu, hlásí oproti minulému roku mírný nárůst, dosud tam zamířilo zhruba 30.000 lidí. „Podobný trend předpokládáme i ke konci kalendářního roku," řekl zástupce hradu Jan Gottwald. V prosinci chystá památka řadu akcí včetně vánočních prohlídek i jarmarku.

Na hrad Bouzov na Olomoucku, který se řadí mezi nejnavštěvovanější památky v kraji, již přišlo přes 100.000 lidí. „Jsme velmi spokojeni, návštěvnost je srovnatelná s loňským rokem," řekla kastelánka Zuzana Šulcová. Do konce roku čeká hrad ještě řada akcí, v listopadu to budou prohlídky s loveckou a mysliveckou tematikou, v prosinci adventní i štědrovečerní prohlídky. „Očekáváme na konci roku zhruba 110.000 návštěvníků," dodala kastelánka. Na zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku je podle kastelánky Anety Surmové návštěvnost vyšší než loni, přesná čísla však budou mít až po ukončení sezony. „V pondělí končíme, zámek otevřeme až poslední čtyři prosincové dny," uvedla kastelánka.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, památky, turistika, kraj, Helfštýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.