Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel v zaniklém městečku Zahrádka má po 40 letech znovu zvon

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 27. října 2019 17:18
Kostel v zaniklém městečku Zahrádka má po 40 letech znovu zvon

Kostel sv. Víta v Zahrádce, od roku 1946 zde jako farář působil Josef Toufar
Autor: Wikipedia.org / Petr Kratochvíl / Creative Commons

Horní Paseka (Havlíčkobrodsko) - Kostel svatého Víta, který je upomínkou na městečko Zahrádka zbourané kvůli stavbě přehrady Švihov, má po čtyřech desetiletích znovu zvon. Peníze na něj sesbíralo sdružení Přátelé Zahrádky. Zvon nesoucí na památku faráře Josefa Toufara jméno Josef byl do věže kostela zavěšen při včerejším setkání poté, co ho posvětil královéhradecký biskup Jan Vokál. Přihlíželo několik stovek lidí.

Slavnost začala už po ránu převozem zvonu na vyzdobené bryčce tažené koňmi z Ledče nad Sázavou, kam se po zbourání Zahrádky přestěhovala velká část jejích obyvatel. Průvod s kostýmovanými postavami připomínajícími někdejší mecenáše kostela se ke kostelu dostal před polednem. S kapelou ho tam ve špalíru vítali hasiči z okolních vsí.

Úvod slavnosti připomněl obnovu Zahrádky po požáru v roce 1850. „V té době se do Zahrádky rovněž vezly zvony,“ řekl ČTK Jan Čihák z pořádajícího sdružení. Zahrádka přišla o své zvony nejméně čtyřikrát, při požárech se roztavily v 18. a v 19. století. „A potom byly zvony rekvírovány při obou světových válkách,“ uvedl Čihák.

Po druhé světové válce byl v Zahrádce už jen půjčený zvon. „Ten tady v kostele sloužil až někdy do roku 1975, kdy se Zahrádka likvidovala,“ řekl Čihák. Malý zvon – umíráček objednal pro Zahrádku farář Toufar, který v městečku u řeky Želivky působil osm let před svým přeložením do Číhoště. Dnes je tento malý zvon v kapličce v nedalekých Šetějovicích.

Nový zvon pro Zahrádku vážící 205 kilogramů odlilo zvonařství Manoušek, stál kolem 320.000 korun. Zvon má elektrický pohon. Další desetitisíce stály navazující úpravy ve věži. Kromě Toufara zvon připomíná i letošních 800 let od první písemné zmínky o městečku. Nový zvon se poprvé rozezněl dnes odpoledne. Nad hladinou přehrady se jeho hlas bude pravidelně rozléhat v poledne a při večerním klekání. „Budou tady hodiny, které ho budou spouštět,“ řekl Čihák.

Kostel spravuje Národní památkový ústav. Spolek Přátelé Zahrádky tam organizuje různé akce. Ve sbírkách od roku 2010 už na obnovu kostela v součtu sehnal přes 2,2 milionu korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 86)